• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAJNA BOGATSTVA BOGOLJUBA KARIĆA: Svirao sa braćom po svadbama, nije imao ništa, a onda je načinio KRUPAN POTEZ!

Autor Marija Ivetić

O Karićima su tokom godina ispredani mnogi mitovi koji se slažu samo u jednom - Bogoljub i njegova braća počeli su kao siromašna deca, svirali po svadbama i kafanama, a onda su naglo uzleteli ka vrhu i nikada nisu stali.

Srpski političar i biznismen Bogoljub Karić rođen je u siromašnoj porodici u Peći kao najmlađe dete majke Danice koja je bila domaćica i oca Janićija koji se bavio trgovinom. 

Braća Karić su bili članovi vokalno-instrumentalnog sastava Plave zvezde i svirali su na svadbama i kafanskim slavljima. Bogoljub je svirao bas gitaru. 

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, posle nekoliko godina rada po kafanama, braća su od zarađenog novca otvorili servis precizne mehanike "Tehničar".

Sredinom sedamdesetih godina su osnovali radionicu "Kosovouniverzum" u kojoj su proizvodili značke i priveske. Nakon toga su firmu preregistrovali u kompaniju "Braća Karić" i proizvodili su ašove, lopate i plugove. Pošto su bili prvo privatno preduzeće koje je proizvodilo poljoprivredne alatke, dobili su kredit Međunarodne banke za razvoj.

Možda će vas zanimati

Za kratko vreme fabrika se razvila u veliku kompaniju koja posluje u mnogim zemljama i raznim oblastima kao što su telekomunikacije, trgovina, finansije, obrazovanje, itd.

Bogoljub je u rodnom gradu stekao osnovno i srednje obrazovanje, diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, a magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Tema njegovog magistarskog rada je bila "Organizacija i razvoj male privrede".

Karić je 1989. godine osnovao građevinsku kompaniju "Agroinžinjering" koja je do 2004. godine poslovala u jugoistočnoj Evropi. 1991. godine Bogoljub je osnovao "EUnet Srbija“, prvi Internet provajder. Sledeće godine je osnovao Karić fondaciju koja se bavi humanitarnim akcijama i Astra grupu, jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Najmlađi Karić je 1993. godine postao vlasnik i direktor prvog privatnog univerziteta u Srbiji koji je nazvao Braća Karić, a 2008. univerzitet je prodat i promenio je ime u Alfa univerzitet. Takođe je osnovao prvi privatni univerzitet u Rusiji sa šest fakulteta.

Braća Karić su 1994. godine sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja "Srbija" osnovali kompaniju "Mobilne telekomunikacije Srbije" ili skraćeno "Mobtel Srbija". Početkom 1995. godine sa radom je počela televizija BK, prva privatna televizija u našoj zemlji, a na njoj se uglavnom emitovao informativni program.

Osnivanjem svoje televizije Boguljub je "zaokružio čitavu priču", oprobao se u gotovo svim vodama od muzičara, zanatlije, preduzetnika, privrednika, pa do medijskog aktera, a za sve to vreme dok je grabio lestvicama uspeha bavio se i politikom.

Bogoljub je osnivač Pokreta snaga Srbije, političke stranke osnovane 2004. godine kojom predsedava i dalje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 47

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Na primer

A da pomenete da su braca bila i veoma podobna jer su bili "Srbi sa Kosova"?

Nagai nagayoshi

Fali vam deo "zajam za privredni preporod Srbije" , menjanje deviza po povoljnom kursu, uzimnaje kredita i vracanje po jos povoljnijem kursu,monopolsko stavranje mobtela ste samo dotakli,majcica Rusija i bekstvo u istu i veliki povratak posle ozbiljnog zastarevanja slucaja....veliko bogatstvo u modernoj Srbiji znaci samo i veliki kradju i lopovluk...ko god kaze drugacije u kombinacijama je sa njima...'to sam ja,jel me ne prepoznajete bez brkova"

ej evo me

a gde su dvojezicne table na svakom ulazu i izlazu iz naseljenih mesta na kosovu sta je sa otkupom deviza itd to su ti uspesni biznismeni 90tih

special image