• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI UREĐAJI IMAJU ROK POSLE KOGA IH MOŽETE SAMO BACITI: Detaljan spisak kućnih aparata i njihovog "životnog veka"!

Autor Aleksandar Nastevski

U trgovinskim objektima vam ovu informaciju verovatno nisu preneli.

 kucni aparati rok trajanje funkcionalna zastarelost uredjaji Izvor: MONDO/Zora Ćirković

Najčešća je takozvana "funkcionalna zastarelost", kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan deo koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.

Većina uređaja, pokazalo je istraživanje jednog francuskog udruženja za zaštitu potrošača, dizajnirana da naši aparati u tačno određenom trenutku naglo "zastari" ili tako da potpuno prestanu raditi, zahtevaju neku nadogradnju ili ih treba baciti jer su osmišljeni tako da serviser ne može ni dohvatiti deo koji bi trebalo zameniti.

Možda će vas zanimati

Taj se postupak naziva "planirana zastarelost" i razlog je zašto velik broj modernih uređaja ne može više doseći niti polovinu prosečnog veka trajanja uređaja naših mama i baka, koji su svoje aparate nekad znali koristiti i po par decenija.

Prema tom francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarelosti uređaja.

Najčešća je takozvana "funkcionalna zastarelost", kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan deo koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.

U nastavku se nalazi pregled očekivanog roka trajanja pojedinih aparata, izračunatih na temelju njihovih istraživanja te očekivanja potrošača.

MAŠINA ZA VEŠ – do 10 godina

TELEVIZORI – 9 do 10 godina

MOBILNI TELEFONI– 20 meseci

PLINSKE PLOČE ZA KUVANJE– do 15 godina

ŠPORETI– 14 godina

FRIŽIDERI – 13 godina

MAŠINA ZA SUDOVE– 9 do 13 godina

MIKROTALASNE– do 9 godina

(Mondo/SrbijaDanas)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moja savest

Nije problem u proizvođaćima , nego u zakonu o zaštiti kupaca , koji kao "štiti " kupce a proizvođaće obavezuje na dostupnost rezervnim delovima na 6 godina ! Da tu granicu pomere na 12 godina , bar za te veće aparate , tvornice bi bile primorane , izbaćenu proizvodnju prenjeti na mala poduzeča , koji bi na njihovim alatima nastavili proizvodnju delova mašina , koja nisu standardna ! Na veš mašini dihtung guma na vratima , izlazno -ulazna guma za vodu , programator i dihtung ležajeva bubnja . Sve ostalo je standard , koji se ugrađuje več odavno , bar šta se tiće veš mašina . Npr. na salamoreznici je plastični zupčanik , koji mora biti plastični , da štiti sve ostale . On se izdere i rezilo stane . Nov zupčanik košta 3 € i mašina je spremna još za 1x vek dotadašnjega trajanja . Samo , da ju nosiš na servis , više će te koštati sati rada od vrednosti same stare mašine .

ping pong

Zavisi koliko sta koristite. Svaka ta masina ima brojac radnih sati. Kada istekne broj sati gotovo je. Ja znam recimo za tv koji je pregoreo posle 3 godine,zato sto ga nisu gasili. Nije imao sliku. Bukvalno je radio po 20 sati svaki dan. Ako vam masina za ves pere 2-3 nedeljno (imate malu decu) trjace vam krace nego neka koja se ukljucuje 1-2 puta mesecno,jer je koristi odrastao covek samac. I tako redom.

Vr

Telefon treca godina , malo baterija popustila Tv preko 10 god Ves Masina jedna nova i jedna preko 20 god Usisivac 30+ god Jedino mi akumulatori crknu cim istekne garancija

special image