Resorno ministarstvo pokrenulo je proceduru za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi se privuklo više investitora, povećala rudna renta, obezbedila veća zaštita zdravlja ljudi i životne sredine, ali i povećalo učešće tog sektora u BDP-u zemlje sa 1,9 na 3,5 odsto, u narednih nekoliko godina.

To je rekla državna sekretarka Jovanka Atanacković ističući da je pokrenut postupak za izmenu tri zakona u oblasti rudarstva i energetike, kao i za donošenje potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije.

"Javne rasprave će trajati do 9. februara", navela je Atanackovićeva i dodala:

"Nakon toga razmotrićemo primedbe i pripremiti sve za usvajanje na vladi, a očekujemo da će u skupštini ovi akti biti usvojeni u martu".

Govoreći o Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ona ističe da je cilj da se napravi pravni okvir koji je siguran za nove investicije u Srbiji i koji će bolje štiti postojeće.

"To će se postići novim procedurama, elektronskim postupkom koji je transparentan, kao i time što neće biti povlašćenih", objašnjava državna sekretarka i dodaje: 

"Neće se više dve i po godine čekati na neki dokument, nego dva i po meseca. Drugi efekat koji želimo da postignemo je zaštita mineralnih sirovina i zaštitan način na koji se vrši eksploatacija. Smatramo da je trenutno nedopustivo niska rudna renta koja se plaća na ime istraživanja, odnosno eksploatacije tih ruda i da to treba da se promeni".

Atanackovćeva navodi da je procenjeno da u Srbiji ima više od 200 milijardi dolara vredne rudne rezerve i da ih treba iskoristiti kako bi se učešće rudarstva u BDP-u zemlje povećalo sa sadašnjih 1,9 na 3,5 odsto u naredne tri ili četiri godine.

"Sve će to značiti da rudarstvo dobija novu sliku i da će pomoći u dostizanju boljeg životnog standarda građana", ocenila je ona i dodala:

"Biće izmenjeni i zakoni o energetici i efikasnom korišćenju energije, a biće donet i potpuno novi Zakon o obnovljvim izvorima energije".

Ona je pozvala javnost da učestvuje u donošenju tih zakona i da tako svi daju doprinos da se unapredi oblast rudarstva i energetike.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.