• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Moći ćete da smanjite RAČUNE za struju i grejanje, evo šta bi trebalo da uradite!

Autor Marija Ivetić

Srbija prvi put dobija Zakon o obnovljivim izvorima energije.

 racun za struju usteda zakon o obnovljivim izvorija energije Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima koji će u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti koristi imati građani: moći će ne samo da proizvode već i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije i u svojim domaćinstvima, ali i račune za struju i grejanje.

Domaćinstva su ne samo najveći potrošaći energije, već je i rasipaju, što najpre sami osete na računima. Od ove godine moći će da dobiju novčanu pomoć za postavljanje izolacije i zamenu stolarije - Ministarstvo energetike formira Upravu za energetsku efikasnost koja će za početak imati fond od 15 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Energetska efikasnost podrazumeva i grejanje i hlađenje čistom energijom. A to će domaćinstvima omogućiti Zakon o obnovljivim izvorima energije koji Srbija prvi put dobija.

"Znači svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju", kaže ministarka Zorana Mihajalović.

Ukoliko, navodi, ne mogu da potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije moći će da ode u mrežu i samim tim mogu da imaju uštedu na svom računu.

"Očekujem da u narednom periodu imamo jedan bum baš što se tiče primene solarnih električnih panela. Ono što je najlepše, što će, ja to zovem mikro proizvodnja u velikoj meri biti impozantan distributer i genertor obnovljivih izvora", kaže Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS za energetiku.

Plan je, kažu, i da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vitez

50% stanova u st.zgradama prokišnjava pa bi možda paneli zamenili krov. -:)

Maja

Lepo a sta je sa celokupnim auto otpadom iz Evrope koje je Srbija uvezla. Zbog toga nas ubija buka i zagadtenje. Garaza nema parking je pod prozorom zgrade buka u stanu je nesnosna. Zasto ste doneli zakon da kamioni pište a Maxi magacin u sred velikih naselja. Pod izgovorom da stitite da nekog ne udari kamion psihogenim oruzjem pištanjem ubijate celo naselje jer pišti u stanu da je nepodnosljivo.

Braco

Po sadašnjem zakonu može da se stave paneli za rasvetu ali nesme da se konektuje sa epsom sa novim zakonom će to biti moguć konačno.

special image