• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORASLE CENE NEKRETNINA U BEOGRADU: Evo gde je kvadrat sada najskuplji i kakvo je stanje u ostalim gradovima!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Sa prolećem dolazi i sezona kupovine i prodaje stanova. Tržište nekretnina postaće istovremeno življe i zbog bolje epidemiološke situacije i perioda za nama kada su se mnogi ustručavali da povuku velike finansijske poteze.

Praktično, meseci pred nama doneće intenzivniju kupoprodaju stanova, i u većim i u manjim gradovima, a glavno pitanje je šta će biti sa cenom kvadrata. Cena je upitnija tim pre što nije bilo niti pada niti značajnijih oscilacija tokom prethodnog kriznog perioda.

Trenutna situacija je sledeća - tržište nekretnina je stabilno, tražnja je i dalje veća od ponude, novogradnja je u fokusu kupaca... I sve to kad se sabere daje jasnu i računicu i poruku - jeftiniji stan na proleće ne treba očekivati i pre treba reći da bi cene mogle da budu čak i nešto veće.

Možda će vas zanimati

I to bi mogao da bude trend i u prestonici, ali i u drugim velikim gradovima u Srbiji, gde se takođe pokazalo da je cena kvadrata stabilna, čak i nešto veća nego u istom periodu prošle godine.

"Cene na tržištu nekretnina su i dalje vrlo stabilne. Tražnja je veća od ponude, te dokle god bude tako - mi ne očekujemo neki pad u cenama nekretnina. Izuzetno je velika potražnja za novogradnjom, stanovi se prodaju još na početku izgradnje, bukvalno još dok je zgrada u temeljima, a polovnih stanova nema dovoljno u ponudi", rekla je Anita Pešić, menadžer za razvoj sajta Nekretnine.rs.

Prema informacijama sa sajta Nekretnine.rs u poslednjih mesec dana nije bilo velikih oscilacija po pitanju cena. Posmatrajući Beograd čak je primećen rast i to od oko 1,5 odsto u centru grada, te blagi pad na Mirijevu i Paliluli. Očekivano, po najvišim cenama se prodaju stanovi na Dorćolu i Vračaru.

Blagi rast cene zabeležen je i u drugim velikim gradovima, a uprkos mnogim očekivanjima da bi korona kriza mogla da obori vrednost kvadrata.

Izvor: Nekretnine.rs/Printscreen

Što se tiče Novog Sada, područje Grbavica ima minimalan rast cene po kvadratu od oko jedan odsto.

U Nišu su zabeležene veće oscilacije. Tako je u naselju Pantelej cena porasla tri odsto, a u Durlanu više od sedam procenata. U Pančevu je minimalan rast cene od oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. I sve su to cene koje su u obračun uključile i starogradnju i novogradnju.

Poznavaoci inače ukazuju i da bi skuplji materijal sada mogao dodatno da podigne cenu kvadrata.

Kako navode cena gvožđa je skočila od 30 do 40 odsto, tako da su u različitim procentima poskupeli svi proizvodi od čelika.

Inače, poslednji izveštaj RGZ ukazuje da tržište nekretnina u Srbiji ne posustaje.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4 odsto, u Nišu za 2,4 odsto, Novom Sadu za 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8 odsto.

Inače, najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2020. godineprodat je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i najviše novca izdvojeno - oko 1,4 miliona evra.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zmaj

Ma ni da su dzabe..

NAFTA

TAKO JE TO KAD UVOZIMO GVOZDE ! DA LI MI IMAMO GVOZDE ILI NASI RUDNICI VISE NISU NASI...

Svetlana

Možda je jagma, kod ovih što "peru" novac, kupujući precenjene, preskupe stanove, ali prodaja prosečnog stana ne ide baš tako lako. Tako da se ova priča napumpava, samo da bi rastao porez na nekretnine, koji je iz godinu u godinu, neopravdano sve veći. Cene stanova u centru i okolini rastu, kao i porez na iste, a opštinske vlasti ništa ne rade po pitanju poboljšanja infrastrukture, saobraćajnica i slično. Sve rupa do rupe, što na kolovozu, što na trotoarima, đubre, prljavština i pseći izmet, gde god se okreneš, parking mesta ni za lek, a parkova sve manje i manje. I tome raste cena ??!!

special image