• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POZNATO JE KO DOBIJA KOLIKO NOVCA OD DRŽAVE: Vlada usvojila nove mere, evo kada možete da očekujete isplatu

Autor Dušan Ivković

U pitanju je novi talas pomoći države kao pomoć građanima zbog posledica izazvanih pandemijom korona virusom.

 isplata novca pomoc drzave 60 evra penzioneri Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi.

"Mere nam pomažu da naša privreda ne izgubi kiseonik, da građani ne izgube posao, da nam penzioneri prežive i da imaju veru u svoju državu, kao i da nastavimo da se razvijamo", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Možda će vas zanimati

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Podrška privredi

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom u aprilu. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Kako je ranije najavljeno, sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiće 600 evra po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.

Podrška i za likvidnost

Programom podrške predviđene su i mere za očuvanje likvidnosti privatnog sektora. Konkretno, reč je o produženju postojeće garantne šeme.

Takođe, biće uspostavljena nova garantna šema za podršku najugroženjim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tito

Niko ne pita koliko su kredite podigli da ovo sve isplate i koja ce ih jadna generacija otplacivati?

Marko

Da li će radnici u trgovinama ponovo ostati zakinuti od strane svojih poslodavaca ? Prošle godine bi poslodavac te državne minimalce isplaćivao radnicima, a sebi zadržavao novac koji su radnici zaradili. Posebno je takav bezobrazluk bio izražen u trgovinskim radnjama koje su beležile mnogo veći promet nego obično. I sada zamislite situaciju - radite više nego obično, ustajete u 3 da biste stigli da otvorite radnju u 4 za penzionere, a plata ... državni minimalac. Gazda veselo trlja rfuke, jer sav vaš rad, vaša zarada sliva se njemu u džep. Hvala državo, ali ovo nije pomoć radnicima, već gazdama koji već imaju. Čuli ste za Superhik-a - lika iz Alana Forda ? Epa ... na to mu izađe.

Građanin pokorni

Da nam ne bude muka od silnih talasa...pomoći

special image