• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKAV JE KVALITET GORIVA U SRBIJI? Sprovedeno merenje, oglasilo se i Ministarstvo

Autor Tamara Jovanović

U Srbiji naftne dervate proizvodi NIS u rafineriji u Pančevu.

 kvalitet goriva u srbiji direktiva o kvalitetu goriva ministarstvo Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Iz Ministarstva rudarstva i energetike ističu da tečna goriva koja proizvodi NIS-ova Rafinerija nafte u Pančevu, kao i naftni derivati koji se toče na benzinskim pumpama, a uvezeni su u Srbiju, ispunjavaju kriterijume Direktive Energetske zajednice o kvalitetu goriva.

"Kvalitet goriva koji se proizvodi u NIS-ovoj rafineriji u potpunosti je usaglašen sa obavezama koje proističu iz Direktive Energetske zajednice o kvalitetu goriva", kažu u ministarstvu povodom izjave direktora Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope Janeza Kopača.

Možda će vas zanimati

Po pitanju naftnih derivate Kopač je rekao: "Pravni propis iz područja tečnih goriva koji važi u Energetskoj zajednici je Direktiva o kvalitetu goriva i tu moram da budem veoma pozitivan. Crna Gora je jedina članica Energetske zajednice koja je prenela i implementirala sve delove te direktive".

U Srbiji naftne dervate proizvodi NIS u rafineriji u Pančevu, a na benzinskim pumpama ove kompanije i benzinskim stanicama koje su pod evropskim brendovima OMV, MOL, Lukoil, EKO Serbia (podružnica Helenik Petrola) i Petrola, kao i privatnih, domaćih naftnih kompanija se pored tečnih goriva proizvedenih u Srbiji toče i derivati uvezeni iz rafinerija u okolnim zemljama, članicama EU, koje rade po standardima EU.

"Kvalitet goriva u Srbiji je u potpunosti usaglašen sa odredbom Direktive o kvalitetu goriva, kao i postupak monitoringa kvaliteta goriva, koji se sprovodi od 2015. godine", kažu u ministarstvu.

Takođe, navode da je Srbija je u velikoj meri prenela odredbe ove Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Direktiva o kvalitetu goriva obuhvata širu oblast od samog kvaliteta, kao što je obaveza stavljanja biogoriva na tržište, koju smo, takođe, uspešno preneli u srpsko zakonodavstvo u 2019. godini, sa odloženom primenom od 1. januara 2022. godine.

Jedina preostala obaveza je povezivanje ove direktive sa novom direktivom o obnovljivim izvorima energije, u smislu obaveze snabdevača goriva da imaju odgovarajuće uštede u emisijama gasova.

To će biti rešeno nakon donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima energije čiji nacrt je u postupku javne rasprave, i njegovih podzakonskih akata, kao i usaglašavanja rada našeg ministarstva i ministarstva nadležnog za pitanja životne sredine.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Napredna štetočina

Gorivo je ipak kvalitetnije od vlasti pa vi vidite!

Milena

Dakle najskuplji smo a narocito za evrodizel.A kvalitet...Pa posle kantica i goriva u boji opet je najskuplje na svetu.Al zanimljivo da je najskuplje

AR2DI2

Gorivo nam je najskuplje u Evropi ali je zato i naj ne kvalitetnije

special image