• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SVE POSKUPLJUJE OD JANUARA? Računi će biti znatno veći - porez na imovinu, TV pretplata, voda... (SPISAK)

Autor Marija Ivetić

Građanima Srbije će od 1. januara naredne godine mesečno za osnovne račune biti potrebno i po nekoliko hiljada dinara više.

 poskupljenja u 2021 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Najavljena su poskupljenja goriva, cigareta, TV pretplate, a pojedine opštine će povećati porez na imovinu, kao i račune za vodu... Izmenama pojedinih zakona propisane su veće akcize i takse, pripremljene su nove prosečne vrednosti kvadrata nekretnina, a pojedine režije poskupele su posle četiri stagnacije cena. Takođe, stanje na svetskom tržištu utiče i na cene pojedinih roba i usluga i u Srbiji, što će uticati i na rast cene goriva.

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po.

Možda će vas zanimati

Sirova nafta "brent" je prošle nedelje, prvi put od marta, na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu.

Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u Srbiji, koje bi već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru. Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište tek za dva ili tri meseca, jer otrilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Posle prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate, sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

Skupština grada Beograda donela je odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od ovih brojki i parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći od šest odsto u odnosu na 2020. godinu.

Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača u Beogradu biće od 1. januara veća za pet odsto.

Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje mesečnog računa za oko 55 dinara (voda), odnosno za oko 80 dinara (voda i kanalizacija).

Odnošenje đubreta

Za stan od 50 kvadrata "Gradskoj čistoći" će se preko uplatnica "Infostana" plaćati 48 dinara više.

Alkoholna pića

Cena će takođe skočiti za nekoliko dinara. Nije mnogo, naravno, ukoliko ne pijete mnogo. Ukoliko ste redovni konzument alkohola, shvatite ovo poskupljenje kao priliku da popravite zdravstvene navike.

Spisak poskupljenja:

1. Gorivo - dva do četiri dinara po litru

2. TV pretplata - sa 255 dinara na 299 dinara

3. Visina poreza na imovinu za Beograd - Veći za šest odsto

4. Cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za Beograd - za pet odsto

5. Cigarete - 10 dinara po paklici

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 213

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikisa

Zlatno Doba, glasali ste dragi gradjani, dobili ste. I ne samo to, moge stvari su poskupele i prepakovane u manje ambalaze, tako da je jos strasnija situacija, em je nesto skuplje em ga dobijete manje. Hocete plate od 600 eur? nema problema. Hleb ce kostati 200 dinara. I td. Moja baba moze da obeca plate i penzije na ovakav nacin. E srbijo... za 10 godina te nece biti.

Suri

Da budemo realni pitajte bilo kog običnog čoveka na ulici da li d se Rts privatizuje odgovor će biti DA. Većini običnog sveta nebtreba TV kuća kao što je " Nacijonalna TV kuća RTS"

Aca

Samo pljackajte narod dok se ne digne kuka i motika na plate od 30 35 hiljada vi dizete cene kao da radimo u inostranstu lopovi kakvih nema

special image