• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ UDRUŽENJA BANAKA UPOZORAVAJU: Ne odlučujte se na ovaj KORAK - jedan pogrešan potez i možete izgubiti veliki novac!

Autor Marija Ivetić

Apeluje se na sve koji ulaze u trgovinu sa bitkoinom da budu veoma oprezni.

Iza elektronskih valuta, kriptovaluta od kojih je najpoznatija bitkoin, ne stoji monetarna vlast i država i to je znak svima koji ulaze u trgovinu njima da budu veoma oprezni, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On navodi da će vreme pokazati kako će centalne banke reagovati na omasovljenje takvog proizvoda, ali je za građane važno da znaju da upuštanjem u trgovinu virtuelnim valutama preuzimaju veliki rizik.

"Rizik se ogleda u tome što su njihove vrednosti nestabilne i menjaju se iz dana u dan, a to može da prouzrokuje velike finansijske gubitke", objašnjava Vasić.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim rečima, kriptovalute bi se sada mogle smatrati nekom vrstom paravaluta i kaže da je za očekivati da kako se bude javljalo više njih i transakcije njima budu veće, da će monetarne vlasti voditi računa o zaštiti građana od rizika koji uzrokuje oscilacija njihove vrednosti.

Kada je reč o dilemi da li će kriptovalute jednom ipak steći pravo građanstva i postati sredstvo plaćanja, Vasić kaže da je to sada teško reći.

"Videćemo. I Evropska unija je u jednom trenutku najavila da će možda izaći sa elektronskim evrom. Da li je to pandan kriptovalutama ne znam, ali videćemo, vreme će pokazati".

Da je oprez sa trgovinom kriptovalutama neophodan više puta je ukazivala i Narodna banka Srbije (NBS).
Iz centralne banke naglašavaju da bitkoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da ova banka niti drugi organi javne vlasti ne garantuju za njihovu vrednost.

NBS posebno ističe varijabilnu vrednost ovih valuta, te da ovde nije reč o valuti iza koje stoji i za koju garantuje centralna monetarna vlast, već o vrsti privatne digitalne imovine. Takođe i da virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boris

E bankari, prolazi i vase vreme. Da niste mozda i Elonu Musku (najbogatijem coveku na svetu) delili savete pre nego sto je kupio Bitcoin za 1.5 milijardi dolara.

Okolo

U Venecueli su ljudi koristili kriptovalute kao mi marku 93. Prednost kriptovaluta je sto mogu odmah da se trose i koriste u trgovini a sta cete raditi sa zlatom npr ako vrednost dolara padne zbog masovne stampe?

DrKonj

Čuj banka upozorava ljude o mogućoj novčanoj prevari... Ahahahahah

special image