• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GREŠKA KOJU PRAVI VEĆINA KAD UZIMA STAMBENI KREDIT! Ako ovo uradite, osiguranje može biti i DVOSTRUKO skuplje!

Autor Tamara Jovanović

Obavezno životno osiguranje uz stambeni kredit praksa je koju su banke u Srbiji odavno uvele, a mnogi njihovi klijenti se i dalje iznenade kada tokom procedure za kredit budu u obavezi da obave i sistematski pregled.

Bankari i osiguravači kažu da je u pitanju uobičajena procedura da bi se lekarskim pregledima i testovima utvrdilo zdravstveno stanje, a samim tim i visina premije.

Problem je što se dešava da zbog neobaveštenosti mnogi ove preglede ne shvate ozbiljno, pa se ne pridržavaju lekarskih saveta pre proveravanja krvne analize. Zato pojedini parametri ne pokažu realno zdravstveno stanje, a visina premije bude viša nego što bi trebalo.

Možda će vas zanimati

Prema rečima Nine B. iz Beograda, kada je nedavno podizala stambeni kredit, banka je zahtevala i riziko životno osiguranje. Bila je iznenađena što je morala da obavi sistematski pregled. Misleći da se radi samo o formalnosti, pre odlaska u laboratoriju je doručkovala, te su rezultati pokazali povišen šećer u krvi i sklonost ka dijabetesu, što je uticalo na povećanje premije gotovo dvostruko.

"Osim uobičajene krvne slike, analize mokraće koja pokazuje koliko je rizik od pojedinih bolesti, često je neophodno uradiiti i test na HIV, hepatitis C, ultrazvuk srca, stomaka, pregled kod interniste", kažu bankari.

Kako objašnjavaju, od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja. Na veću premiju može da utiče nivo holesterola, triglicerida, šećera, bilirubina, ako muškarci apliciraju i rezultati PSA testa, kojim se utvrđuje stanje prostate. Ponekad se traži vrednost BMI - odnos između telesne težine i visine, koji ukazuje na stepen gojaznosti.

U Narodnoj banci Srbije kažu da se najčešće, ugovor o osiguranju života zaključuje kao obezbeđenje kredita uz stambene kredite, gotovinske ili refinansirajuće dinarske kredite, i tada se trošak osiguranja uključuje u obračun efektivne kamatne stope kredita i obelodanjuje u kreditnoj dokumentaciji klijenta banke.

"Moguće je da se ugovor o osiguranju života preko banke zaključi i nezavisno od kreditnog proizvoda ili kao pogodnost uz te proizvode", kažu u NBS.

Dodaju da većina banaka koje imaju saglasnost NBS da obavljaju poslove zastupanja u osiguranju u svojoj ponudi imaju životna osiguranja. Da li će banka uz određeni proizvod zahtevati i životno osiguranje kao obezbeđenje, zavisi od njenih unutrašnjih akata i kataloga proizvoda. Lekarski pregled ili upitnik o zdravstvenom stanju zahteva se zbog procene rizika, odnosno osiguranikovog zdravstvenog stanja, što utiče i na visinu premije osiguranja i, što je još važnije, utiče na isplatu naknade iz osiguranja ukoliko se osigurani slučaj dogodi.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pop ;)

Ma daj bre sve da im damo..a oni kamatama odrase nas..a drzava naravno cuti

Sky888

Znaci samo ako si Kristijano Ronaldo dobro prodjes.Super

sasa

jos jedna mafijaska kombibatorika banaka podrzana od strane NBS. Kao sto kazu iz Efektive, osiguranjem kod NKOSK kompletan rizik od neplacanja pokriva NKOSK i ova osiguranja su zapravo samo opravdanje da se pojedincima maksimalno poveca kazna, a da se banka reklamira sa nizim kamatnim stopama od realnoh koje daju. To se zove obmanjujuce poslovanje po zakonu o obligacionim odnosima

special image