• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE NAM DERU KOŽU S LEĐA: Za održavanje i provizije godišnje uzmu u proseku po 5.000 dinara

Autor Edin Delibašić

U Srbiji ima čak 7,856 miliona tekućih računa koji je otvorilo 5,375 miliona građana i 1,3 miliona kreditnih kartica koje je otvorilo milion fizičkih lica.

 banke odrzavanje racuna provizije godisnji izvestaj  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U prošloj godini platili ste pet hiljada dinara za platne usluge – pokazuje izveštaj o naplaćenim naknadama koji je našoj čitateljki poslala banka.

Takva obaveštenja ovih dana masovno stižu na elektronske adrese klijenata kao uostalom i ranijih godina. Na to je banke ne tako davno obavezala NBS svojim propisima o platnom prometu.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga banke su dužne da klijentima i u ugovorima i na sajtovima predoče tačan cenovnik usluga koje naplaćuju.

Pomenutih pet hiljada dinara "pokriva" usluge samo dva bankarska proizvoda – tekućeg računa sa karticom i još jedne kreditne kartice.

Trošak od 3.000 dinara odnosi se na plaćanje 250 dinara za vođenje platnog računa s paketom usluga elektronskog i mobilnog bankarstva, deviznog računa, dozvoljeno prekoračenje bez plaćanja kamate, SMS obaveštenja.

Možda će vas zanimati

Za članarinu za korišćenje kreditne kartice naplaćeno je 1.800 dinara, odnosno 170 dinara mesečno.

Jedna čitateljka strogo kontroliše rashode pa ni banci nije dala puno za kamate, tek nekih 200 dinara. Zna i da su joj obe kartice osigurane, ali se taj trošak ne vidi u ovom godišnjem pregledu naknada zato što se plaćaju osiguravajućoj kući.

Čitateljka nema kredita pa tako nema dodatnog troška za kamate, a oni koji ih imaju vide na godišnjem pregledu i taj trošak. Može se reći da ona spada u kategoriju građana koji su i najmanje para platili bankama za korišćenje usluga. Pogotovo ako se uzmu u obzir troškovi kartica za plaćanja na rate, stambeni, potrošački, gotovinski, refinansirajući zajmovi…

U Srbiji ima čak 7,856 miliona tekućih računa koji je otvorilo 5,375 miliona građana i 1,3 miliona kreditnih kartica koje je otvorilo milion fizičkih lica.

Znači više od devet miliona računa i kartica "vuče" mesečni trošak vođenja ili održavanja tekućeg računa koje banke naplaćuju od 100 do 300 dinara mesečno.

Možda će vas zanimati

 Interesantno je da se broj tekućih računa ne smanjuje, već se povećava i to za čak 400.000 za godinu dana što pokazuju podaci Udruženja banaka. Samim tim se na pitanje od čega banke žive kao odgovor nameće – od naknada. Podrazumeva se i od kamata pogotovo ako se uzme u obzir da je odobreno na stotine hiljada zajmova privredi i građanima u vrednosti od 24 milijarde evra. U zbiru to im omogućava profit od 500 miliona evra godišnje.

Građani ne koriste sve otvorene tekuće račune, ali trošak održavanja moraju da plate pa se neretko dešava da se ti dugovi nagomilaju. Banke obično o tome obaveštavaju dužnike, mada ima i situacija da su oni zbog toga registrovani kao neuredni dužnici što je evidentirano u Kreditnom birou i postalo je smetnja za dalje zaduživanje.

Kod nekih banaka politika je da naplaćuju samo trošak aktivnih računa ili onih koji se povremeno koriste. Zato stručnjaci savetuju da se neaktivni računi ugase što klijentu ne pravi trošak. Dug, podrazumeva se, mora da se izmiri. Samo zatvaranje računa, kao uostalom ni otvaranje ne košta.

Možda će vas zanimati

 Narodna banka Srbije (NBS) na internet prezentaciji omogućila je korisnicima da uporede naknade za usluge povezane s platnim računima (paketima) izborom više pružalaca usluga.

"NBS objavljuje uporedive podatke o naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju korisnicima. Pri tome, usluge s liste reprezentativnih predstavljaju one usluge koje se najčešće koriste u vezi sa platnim računom i koje korisnike izlažu najvećem trošku. Nezavisno od toga, banke su prilikom zaključenja okvirnog ugovora dužne da upoznaju korisnike sa svim naknadama i troškovima koje imaju u vezi sa određenim računom, odnosno paketom usluga u vezi sa tim računom. Pored toga što banke najmanje jednom mesečno dostavljaju izvod s računa korisnicima, gde mogu da vide sve transakcije koje su izvršene u korist banke, pa i naplaćene naknade, korisnici dobijaju jednom godišnje i poseban izveštaj o naplaćenim naknadama", kažu u centralnoj banci.

(MONDO/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bambino negro

Da je NBS stalo do građana donela bi uredbu da banke ne mogu da ti naplate održavanje računa za mesec u kojem je račun mirovao. To nije neka mudrost, ali šta ja znam...

Sport Bili

A pod održavanjem se misli na par kilobajta na serverima banke. Tako da ni rudarima u rudniku nije toliko težak posao kao lopovima u banci da obavljaju tako težak i mukotrpan posao. Mada ima tu po bankama vrlo teških poslova kao na primer da se otvori račun klijenta a u tom slučaju to su vrlo teških par sekundi čekanja i plus još zimi po snegu po onako hladnom vremenu treba primiti sve te informacije kroz gomilu utp kablova, doduše kineskih zbog kojih neće baš uvek da padne sistem. M**** vam lopovsku lezilebovićsku...

DeidarA

5000 динара да код њих држим паре целе године, да плаћам картицом преко интернета целе године, да преко телефона плаћам и преносим новчана средства у сваком тренутку? Много?

special image