• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest radnika "Zastave elektro" u Beogradu

Više od 200 radnika Zastave elektro iz Rače protestuje ispred Agencije za privatizaciju Srbije u centru Beograda zahtevajući poništenje ugovora o prodaji tog preduzeća.

Više od 200 radnika Zastave elektro iz Rače protestuje ispred Agencije za privatizaciju Srbije u centru Beograda zahtevajući poništenje ugovora o prodaji tog preduzeća.

Radnici su najavili da će u Beogradu ostati do ispunjenja zahteva koje će predati i predsedniku Srbije Boristu Tadiću.

Radnici su iz Kragujevca doputovali u tri autobusa, a u četvrtom su iz Kragujevca došli policajci. Radnici su novinarima kazali da su se opremili za duži protest u Beogradu, pošto su poneli ćebad, jakne i hranu, a na protestu su im se pridružili i radnici Ikarbusa iz Zemuna i Jugoremedije iz Zrenjanina.



Predsednik štrajkačkog odbora Slobodan Gajić kazao je da su vlasnici firme, privatizovane 2006. godine, Agenciji za privatizaciju dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u Zastava elektro u iznosu od 26 miliona dinara.

Konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, kupio je Zastava elektro za 27,7 miliona dinara i prema rečima Gajića, do sada nije ništa investirao u tu firmu.

Kako je naveo, vlasnici radnicima duguju plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu.

Račun preduzeća je u blokadi zbog duga 170 miliona dinara od čega su 50 miliona dinara dugovi za neizmirene poreske obaveze, kazao je Gajić.

Radnici štrajkuju već šest meseci ali, kako je rekao poverenik Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Rača Tomislav Veljković, do sada se niko iz Ministarstva ekonomije radnicima nije obratio niti obećao reviziju kupoprodajnog ugovora.



Veljković je naveo da su 300 radnika Zastava elektra trenutno jedini proizvodni radnici u Rači i da je multinacionalna kompanija Delfi, doskorašnji partner Zastava elektra, najavila da je spremna da u slučaju raskida kupoprodajnog ugovora nastavi saradnju sa Zastava elektrom, a možda i da investira u to preduzeće.

U Zastavi elektro zaposlena su 294 radnika.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image