• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVOSAĐANI NISU HTELI DA ČUJU ZA OVA MESTA, A SAD PLAĆAJU PAPRENO: Pomama za kućama i vikendicama!

Autor Aleksandra Vasić

Cene nekretnina u Novom Sadu rastu i mnogi se odlučuju da kupe atraktivne kuće u selima nadomak gradova u Vojvodini, umesto stanova u centru grada.

 kupovina kuce i stana u vojvodini novom sadu  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cene kvadrata u većini gradova u Srbiji poslednjih meseci drastično rastu, što se naročito odnosi na Beograd i Novi Sad. To je jedan od razloga zbog kojeg su, prema podacima sajtova za prodaju nekretnina, kuće u selima u Vojvodini postale atraktivnije za kupovinu nego ikada ranije. 

Najtraženije su kuće u mestima Futog, Kać, Popovica, Veternik, Rumenka i Temerin, za koje do skoro mnogi Novosađani nisu hteli ni da čuju. Najviše se prodaju manje kuće koje se kasnije adaptiraju, ali ima sve veći broj luksuznijih objekata na ovim lokacijama, kažu za MONDO iz agencije za nekretine. 

Možda će vas zanimati

SVE MANJE SPRATOVA, SVE VIŠE "STARINSKIH KUĆA"

U mestima koja se nalaze na svega 10 ili 15 km od gradova u Vojvodini prodaju se kuće koje su sve atraktivnije za one koji dolaze iz grada. 

"Cene kuća su još uvek stabilne i nisu toliko skočile kao cene stanova. Blizina grada i mirna lokacija su glavni razlog zbog kojih kupci uzimaju nekretnine u Futogu, Kamenici, Popovici, Banstolu, Temerinu.Kupuju ih uglavnom Novosađani, ali ima i kupaca iz drugh delova Vojvodine. Sve više traže autentične vojvođanske kuće koje liče na salaše. U manjim gradovima, kao što su Sremski Karlovci, sve manje se traže stanovi, a sve više nižespratnice koje više podsećaju na kuće, nego na stan", kaže za MONDO Mirna Pavlović iz novosadske agencije za prodaju nekretnina.

OD 50.000 DO KUĆE OD MILION EVRA

Cena kuća u ovim delovima Vojvodine zavisi od kvadrature, opremljenosti, ali i lokacije.Kuće u naseljima bliže gradu koštaju od 50.000 do više od milion evra za najluksuznije objekte, pokazuju podaci.

"Vikendice i manje kuća koštaju oko 50.000 evra,  u Temerinu se recimo kuće  prodaju od 35.000 do 90.000. Naravno, za one luksuznije, potrebno je izdvojiti i do 600.000 evra. Najskuplje su one na Tatarskom brdu, ali Ima i onih od milion evra, koliko je potrebno za vilu na Čardaku", kažu iz agencije za MONDO. 

STANOVI SU POSTALI PRECENJENI?

Kupac jedne od kuća Darko Mitrović kaže za MONDO da se odlučio na kupovinu kuće umesto stana u Novom Sadu, zato što smatra da će cena ovih nekretina rasti. 

"Stanovi su postali precenjeni, kvalitet novogradnje je često upitan, naročito kada je u pitanju izolacija. Kuća je skuplja za održavanje, ali imate svoj mir i ako niste daleko od grada, to se isplati.Uz to, supruga i ja planiramo da se bavimo proizvodnjom hrane, za koje se nadamo da će nam postati primarni posao. Imam nekoliko kolega koje će se takođe odseliti iz grada sa porodicama i mislim da je to pravi korak", kaže Darko Mitrović, kupac kuće u Temerinu. 

KAKVE SU CENE STANOVA U NOVOM SADU?

Cena kvadrata u Novom Sadu se kreću od 1.100 na obodima grada do 2.600 evra u centru grada, kažu za MONDO iz agencije za nekretine.

"Najbrže odu stanovi od 40 do 50 kvadrata. Za porodični stan od 90 kvadrata u centru, treba da se izdvoji 150.000 evra. Poznati delovi grada kao što su Novo Naselje i Detelinara koštaju najmanje 50.000 evra za nekih 30 kvadratnih metara. Prodajne cene stanova u starogradnji se kreću od 315 evra za kvarat, do 2.300 evra. Prodajne cene novogradnje u Novom Sadu kreću se od 500 do 2.400 evra po kvadratnom metru, a najvišu cenu imaju novoizgrađeni stanovi na Adamovićemo naselju i Bulevaru Evrope. Visoke cene su za stanove u centru, oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja", kaže agent za nekretine. 

Na pitanje šta je to što drži cenu i da li su one realne, agenti kažu da je teško pronaći nekretine, zbog čega su i cene skočile.

"Oni koji su kupili stanove pre godinu i po dana, platili su u proseku 450 evra manje po kvadratu, u odnosu na današnje cene. Ipak, čini se da je potražnja za stanovima uprkos tome sve veća. Između ostalog, kvadrat je poskupeo zato što je poskupeo građevinski materijal, ali to treba i kupci da znaju kada razmišljaju da nakon kupovine nekretine ponovo rade renoviranje kupatila, kuhinje ili kompletnog stana. Sve treba uzeti u obzir", kaže agent Mirna Pavlović. 

Pročitajte još

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

B

samo Bukovac 10 km od Novog Sada nikog ne interesuje!

boki

Novi Sad je trenutno isti sa cenom nelretnina u Beogradu sto je realno smesno, glavni grad je glavni grad a novi sad nije ni Nica ni Cirih nego obican grad u sred ravnice nista manje nista vise, a platu u Bg je realno veca.

:)

Moj drug Steva kupio plac oće čovek da pravi kuću.. :)

special image