• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slobodna carinska zona u Kragujevcu

Grad Kragujevac i firma Fijat automobili Srbija formiraće Društvo za upravljanje budućom slobodnom carinskom zonom u Kragujevcu

Grad Kragujevac i firma Fijat automobili Srbija formiraće Društvo za upravljanje budućom slobodnom carinskom zonom u Kragujevcu, a odluku o tome treba da donese Skupština grada u septembru, najavio je zamenik kragujevačkog gradonačelnika Nebojša Zdravković.

"Slobodna carinska zona u Kragujevcu obuhavatiće dve lokacije, kompletan prostor fabrike automobila i novu industrijsku zonu Korman polje, površine 55 hektara", rekao je Zdravković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, dogovoreni su svi tehnički detalji u vezi sa formiranjem Drušstva, dok će procenti ucešća predstavnika grada i fabrike Fijat automobili Srbija u upravljanju zonom biti uskoro definisani.

"Skupština grada Kragujevca treba da u septembru usvoji odluku o formiranju Društva, kao i elaborat o ekonomskoj opravdanosti osnivanja slobodne zone", kazao je Zdravković.

Na osnovu tih odluka, objasnio je Zdravković, Ministarstvo ekonomije i Vlada Srbije treba da daju saglasnost za osnivanje slobodne carinske zone u Kragujevcu.

Formiranje slobodne carinske zone u Kragujevcu je predviđeno sporazumom između države Srbije i italijanske kompanije Fijat.

U Srbiji je planirano pet slobodnih carinskih zona, a zona u Kragujevcu je jedina u oblasti automobilske industrije.

Lokalna uprava je, rekao je Zdravković, uradila plan za eksproprijaciju zemljišta površine 55 hektara u industrijskoj zoni "Korman polje", gde će biti smešteni fabrički pogoni 15 Fijatovih kooperanata.

"Odluku o eksproprijaciji doneće Vlada Srbije, a parcele koje su obuhvaćene ugovorom sa Fijatom biće date na raspolaganje italijanskoj kompaniji da organizuje proizvodnju delova za auto industriju", rekao je Zdravković.

On je naveo da na lokaciji koja je predviđena za Fijatove kooperante ima oko 200 parcela, odnosno oko 20 hektara pripada Zastavi, a veći deo zemljišta je u privatnom vlašništvu.

Prema rečima Zdravkovića, Fijat je lokalnoj upravi dostavio program raspoređivanja kapaciteta kooperantskih firmi u Korman polju.

Na osnovu tog plana, kragujevačka Direkcija za urbanizam uradiće plan detaljne regulacije zone, kao i idejni i glavni projekat.

"Plan detaljne regulacije biće završen do kraja ove godine, a zatim sledi opremanje zone putnom i komunalnom infrastrukturom", rekao je Zdravković

On je dodao da o svim aktivnostima u zoni, predstavnici lokalne uprave vode razgovore sa glavnim Fijatovim arhitektom Dijegom Velinijem.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image