• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MESO U SRBIJI ZA 1. MAJ NIKAD JEFTINIJE! Pale cene jagnjetine i svinjetine, a razlog nije dobar

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Ovo su detaljne cene mesa za predstojeće praznike.

 meso jagnjetina piletina svinjetina cena Izvor: YouTube/Screenshot/Palo Alto Online

Iako pamtimo praksu da se za 1. maj meso kupovalo i po nekoliko dana ranije jer trgovci uoči samog praznika, zbog povećane tražnje, povećaju i cenu, ove godine praksa bi mogla da bude drugačija. I neće samo razlog biti manja tražnja, već generalno niže cene mesa. Jagnjetina je već sada na minimumu i njena cena više ne "odskače" toliko od drugih vrsta mesa. Svinjetinа i piletina takođe drže cenu koja je ne tako davno znala biti i mnogo veća, i jedino bi se za junetinu moglo reći da drži cenu.

Cene mesa u domaćim trgovinama su u padu već duže vreme, a stanje se po procenama stručnjaka neće mnogo popraviti ni za predstojeće praznike. Pad tražnje na veliko doveo je i do pada cena u mesarama, a zatvoreni ugostiteljski objekti koji su povukli mnogo drugih zatvaranja nesumnjivo su kumovali da se mesecima u takvom odnosu ponude i tražnje na tržištu ništa i ne promeni.

Možda će vas zanimati

Cena svinjskog mesa je sa 500 dinara za kilogram buta pala na 440 do 460, ali se na akcijama može naći i za 370 dinara. Jagnjeće meso takođe beleži pad cene od 50 dinara u proseku, pa i više, i najčešće se prodaje za 600 dinara kilogram. Piletina je i dalje najpovoljnija i ima nižu cenu zbog velike ponude, nego što smo navikli ranijih godina. Kilogram junetine istovremeno se prodaje po oko 750 dinara za but i oko 550 dinara za rebra, i to je neka cena koju kupci plaćaju već duže vreme.

"Mesari, prerađivači i trgovci su uvideli da je ovo, sa ovakvom ponudom i tako niskim prometom, jednostavno neodrživo stanje i morali su umanje maržu između njih i proizvođača i konačno da snize cene. Naravno, to potrošača stavlja u povoljniji položaj", kaže Radosav Vujić, doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

A ocene su i da će predstojeći praznici teško da promene cenovnike. Trgovci bi samo mogli da se međusobno takmiče u kvalitetu i ponudi, a cene bi mogle da ostanu iste.

"Sve ovo pokazuje koliko je pandemija korona virusa zadala ozbiljne udarce stočarstvu. Ne rade restorani, kafane i hoteli, nema proslava i sve je to dovelo do survavanja cena. Ne verujem da će se situacija ni sa prodajom ni sa cenama, s obzirom na restriktivne epidemiološke mere koje važe, popraviti za Vaskrs i Đurđevdan", kažu u jednoj mesari koja prodaje i na veliko.

Inače, cena svinjskog mesa koje je najzastupljenije u prodaji, pada i širom Evrope još od prošlog leta. Naime, zaraza korona virusom pogodila je u najvećoj meri radnike u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, zbog čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.

Cene svinjetine u EU zbog toga je na godišnjem nivou pala za 9,5 odsto, a procene agroekonomista su da bi pad u narednom periodu mogao da bude daleko veći zbog ograničenog prometa i kupovine u većini država.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Gde jeftino prasići 250 dinara

Kiccil

O ovome se vec pisalo.A sto je 1l ulja skoro 200din.Suhomesnato da i ne pominjem,gorivo je svake nedelje skuplje za po dinar.Kao i gro drugih proizvoda za koje neznamo kada i zasto poskupljuju dok plate istaju iste,male takoreci minimalne.O tome ni slovo ne pisete.

ZDR

NUDI SE I JOŠ JEFTINIJE.A NAROD "PUN PARA". NEKO OVDE NEKOG PRAVI BUDALU!

special image