• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPOZNAJTE DA LI SU VAM UVALILI LAŽNI MED! Profesor Zoran otkrio 5 stvari koje ga ODAJU bez greške, dobro ih zapamtite!

Autor Natalija Krantić

Med je jedna od najzdravijih namirnica, a ovo su saveti kako da prepoznate pravi pri kupovini.

 kako da prepoznamo pravi med Izvor: YouTube/K1/KitchenGadgetsGizmos

Na tržištu u Srbiji se može naći više vrsta meda po povoljnim cenama, jer živimo u svetu brze zarade gde mnoge ne zanima kvalitet proizvoda koji prodaju. Postoji nekoliko načina na koje možete da proverite kvalitet i sastav meda i da saznate da li je med koji ste kupili prirodan i da li ste izdvojili novac za pravi, kvalitetan med ili za onaj koji sadrži aditive

Šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu Zoran Stanimirović rekao je da svaki med koji u prodavnicama košta 300 dinara nema poentu kupovati. Ako želimo ozbiljan pravi med, cena jedne tegle ne bi trebalo da bude ispod 1.000, eventualno 700 dinara. Sve drugo je pod sumnjom.

Možda će vas zanimati

"Jedan od načina da prepoznate dobar med je da uzmete čašu vode i kašičicu meda, ako med odmah pada na dno čaše, stvori se u krpice, to je dobar med, a ako se brzo rastvori onda je to šećer. Druga dobra stvar da prepoznate pravi med je kada ga kuvate u kašičici, kad on počne da ključa i ne osećate miris karamela. Ukoliko pri ključanju osećate miris karamela to je samo šećer", dodao je profesor Stanimirović u jutarnjem programu na televiziji K1.

Kada se otvori tegla i podigne poklopac nit od meda ne sme da se prekida, ako se ta duga nit prekida, onda je to problem. Ukoliko se po teglama stvaraju bele pene, uglavnom je takav med prekuvan.

Možda će vas zanimati

"Pravi med je kristalisan med, ali ne bilo kako, ukoliko su to grubi i nepravilni kristali to je šećer, ukoliko su kristali fini i glatki to je pravi med. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda. Problem je što trgovinski lanci neće da prihvate kristalisan med, oni hoće da med bude čist kao voda, ali onda mu je 'duša' izvučena, to onda nije med, to je slatka supstanca, sve je izvučeno iz njega", rekao je stručnjak.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image