• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA "CRVENOG ZLATA" NA PIJACAMA LETI U NEBO: Novi udar na džep, kilogram omiljenog voća skoro 1.000 dinara

Autor Tamara Jovanović

Iako su cene većinom povoljne, pojedini proizvodi ipak su dostigli vrtoglavu

 pijaca cena voca i povrca jagode koja je cena  Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U susret proleću i lepšem vremenu, pored drveća, procvetale su i pijace, na čijim tezgama se može pronaći veliki izbor aktuelnog zeleniša, kojeg su se ljudi tokom zimskog perioda uželeli.

Spanać, blitva, mladi kupus, zelje, celer, peršunov list, samo su deo bogate ponude koja se ovih dana može pronaći na tezgama.

I dok su na pijacama cene većine proizvoda više nego povoljne, prve domaće jagode očigledno su prava ekskluziva, jer je za kilogram potrebno izdvojiti čak 800 dinara, a cena crvenog zlata kreće između 700 i 900 dinara po kilogramu.

"Jeste 800 dinara mnogo, ali ne moraju da kupe celo kilo. Siguran sam da onaj ko se požali na cenu nikad nije uzeo motiku u ruke i ne zna koliki je trud potreban da se sačuva jagoda od hladnoće, kiše, mraza, suše i svega sa čim se borimo", kaže  I. M. proizvođač iz okoline Mladenovca.

Možda će vas zanimati

Kupci su, s druge strane, nezadovoljni cenom, jer je, kažu, 800 dinara previše.

"Nažalost, svratio sam sa unukom i pitao za cenu i sada njoj ne mogu da objasnim da je to skupo. Kupiću joj 250 grama, koliko je dovoljno za nju, ali to je to dok ne bude normalnija cena", ispričao je Milovan L. koji je usput svratio na tezgu pored puta kod Mladenovca.

Na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu već desetak godina posluje prodavac Nedeljko iz Raške, koji se sa suprugom bavi proizvodnjom i prodajom povrća. Posao, kaže, ne ide baš najbolje iako su pijace pune.

"Najviše ide spanać, uvek se traži vezica više, a dobro idu i praziluk čija je cena 150 dinara, blitva i sremuš koji se kreću 30-40 dinara po vezici - kaže Nedeljko za naš list i dodaje - Među najtraženijim zelenišima je zelena salata, potom rotkvice i mladi spanać, koji najviše kupuju roditelji za decu, a cene se kreću oko 40-60 dinara za glavicu salate i vezicu luka kao i rotkvica, dok je spanać 200 dinara po kilogramu.

Osim sezonskog povrća, ono što nikada ne izlazi iz mode jeste tropsko voće. Cene se nisu bitnije menjale, a sugrađani i dalje mogu uživati u plodovima južnoafričkog voća, i to po ceni grejpfruta od 150 dinara, limuna 200 dinara, banana 130 dinara, mandarina 150 dinara, kivija i ananasa po ceni od 180-200 dinara, dok je avokado nešto skuplji i cena mu je 600 dinara po kilogramu.

(MONDO/Alo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branislav

Jagode kad im nije vreme,plastenik,hemija,naduvane...Zato im je i cena naduvana!Za snobove! Kad bude vreme za to voce,prirodno, sa njive i cena ce biti normalna!!

Milan

Tog bi ja sto ceni toliko jagode ili bilo koje drugo voce poslao da radi na fabrickoj liniji. Video bi koliko je danas tesko zaraditi 1000 dinara za ceo dan. Cene nisu prilagodjene nasem trzistu, kao i obicno gleda se koliko je na zapadu. Samo tamo jr socijala oko 1000 eur.

LoL

Kad stigne prava, a ne iz plastenika biće 150 dinara kilo.

special image