Temperaturni rolerkoster ovog proleća zabrinuo je sve, pre svega voćare širom Srbije, i u žižu javnosti postavio jedno pitanje. Koliko ćemo ovog leta plaćati voće?

Visoke februarske temperature, prema objašnjenju stručnjaka, prouzrokovale su ranije i intenzivnije cvetanje voćnih kultura, a velike oscilacije u temperaturi koje su usledile u martu i aprilu, dovešće, zbog smrznuća cvetova, do smanjenja roda u ovoj godini, i to najviše kod kajsije. Ista sudbina je zahvatila i maline, trešnje i višnje. I to će na kraju, kao što smo osetili i mnogih ranijih godina, doneti i paprene cene voća na pijacama, kako na početku sezone, tako i tokom cele godine. Jednostavno, manja ponuda uticaće i na skuplju "robu".

"Do problema je već došlo kod kajsije, pogotovo nekih sorti ovog voća koje su u fazi punog cvetanja, tako da je vrlo izvesno da su niske temperature izazvale oštećenje na cvetovima", objašnjava Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Prošlog jula za kilogram kajsije, prema podacima STIPSa (Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), bilo je potrebno izdvojiti od 150 do 250 dinara, u zavisnosti od mesta prodaje.

Kilogram trešnje, od maja do jula, kretao se u rasponu od 100 do 400 dinara, u zavisnosti od mesta i meseca prodaje. Cena kilograma višanja kretala se u rasponu od 40 dinara, do 200 koliko je iznosila početkom svoje sezone.

Ove godine, s obzirom na nepovoljne uslove, stručnjaci smatraju da će se cene drastično menjati, pa bi kajsiju mogli plaćati i 300 dinara.

Pred nama je neizvesna godina

Prema mišljenju Milana Prostrana, agroekonomiste, pred nama je jedna neizvesna godina, i neminovno je da će doći do rasta cena, i to sigurno kod kajsije koja je najviše nastradala.

"Doći će do rasta cena zbog smanjene proizvodnje stradalih vrsti voća, konkretno kajsije, rane breskve i trešnje", kaže Prostran.

Ovo su vrste voća koje dozrevaju dosta rano, od kraja maja pa do kraja juna, objašnjava Prostran, i dodaje da je upravo njih vreme najviše pogodilo. Takođe je istakao da, što se tiče cene višnje, ona neće biti toliko pogođena, jer najdominantnija sorta, Oblačinska višnja, kasnije i cveta i daje plod.

On dodaje da postoji nekoliko faktora koji će uticati na nivo cene stradalog voća.

"Biće različitih pokušaja da se amortizuje cena. Kombinovanjem raznih faktora, uvoza i izvoza, ponude i kupovne moći stanovništva, pokušaće da se ublaži rast cena na domaćem tržištu", kaže Prostran.

Skuplja i rakija

On dodaje, u slučaju kajsije, da će se pored rasta cene sirovine, potrošači suočiti i sa korekcijom cena prerađevina, najviše rakije i džemova.

"Jabuka, kruška i ostalo voće koje stiže na jesen, neće osetiti ova temperaturna pomeranja", zaključuje Prostran.

Maline

Nepovoljno vreme uticalo je i na maline, a predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije Dobrivoje Radović upozorava da je najveću štetu pretrpelo voće koje je već "izbilo".

"Malinari su povezali stabljike, prihranili zasade, velika je verovatnoća da je izgubljeno najizdašnije "prvo kolo" berbe. Malina je bila puna soka, odmah posle smrzavanja videćemo po listu koliko je oštećena", kaže Radović.

Iako pojava prolećnog snega i mraza, od kako su počele klimatske promene u Srbiji, nije novost, s obzirom koliko se malo primenjuju agrotehničke mere, poljoprivrednici sada nisu u situaciji da učine nešto više.

"Postoje različite agrotehničke mere kako da se ublaže posledice niskih temperatura, od zadimljavanja zasada, korišćenja ventilatora, prskalica za orošavanje zasada, ali se gotovo ništa od toga ne primenjuje u meri koja je potrebna. Ljudi rade ono što i inače rade u ovoj fazi - sprovode hemijske tretmane kod određenih voćnih vrsta, tako da nema mnogo toga što mogu trenutno da učine da smanje negativne posledice prolećnog mraza", kaže direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

(MONDO/Blic)