• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAS PRODAVCI VARAJU? Ako kupujete na ovaj način, mogu vam "uvaliti" hranu kojoj je istekao rok!

Autor Tamara Jovanović

Na listi više od 300 lažnih prodavaca.

Potrošači koji hranu kupuju preko interneta to treba da čine isključivo od legalnih i registrovanih onlajn trgovaca koji imaju i svoju službu za dostavu. U 90 odsto slučajeva kod prehrambenih namirnica koje se prodaju na ovaj način, dešava se da je istekao rok trajanja. Ovo tvrdi predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

"Na sajtovima koji to prodaju nelegalno, nikada nećete videti da li je rok istekao ili je pred istekom roka upotrebe, samo se vidi lepa slika i to jeste glavni problem", naglašava Papović i dodaje da potrošači treba da budu oprezni bilo koju vrstu robe da kupuju preko interneta, jer je nelegalna onlajn prodaja uzela maha.

"Mi smo objavili listu od više od 300 lažnih prodavaca putem interneta, i mada onih koji prodaju hranu ima manji broj, mogu da izazovu ozbiljne posledice", kaže Papović.

Možda će vas zanimati

Samo kupovinom kod registrovanih trgovaca kupac štiti svoje zdravlje i stiče pravo da vrati proizvod i prijavi prekršaj. Ako se desi da robu kojoj je istekao rok trajanja potrošač pazari na crno, onda nema mogućnosti da se bilo ko sankcioniše.

Mora da bude navedeno

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je u skladu sa zakonom da se artikli pred istekom roka trajanja nude na tržištu po sniženim cenama, ali da to mora da bude jasno naznačeno.

"Trgovci mogu da prodaju robu po punoj ceni sve dok je u roku upotrebe, ali ukoliko je proizvod na akciji zbog skorog isteka roka, onda to mora da bude navedeno", objašnjava Mladen Alfirović iz NOPS-a, i zaključuje da u tzv. fizičkim prodavnicama takav proizvod mora da bude jasno obeležen i izdvojen, sa naznakom šta je razlog sniženja. Uglavnom se prehrambene namirnice prodaju na ovakvim akcijama.

Kod legalnih malo nepravilnosti

Poljoprivredna inspekcija je tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine, u legalnim prodavnicama utvrdila mali procenat nepravilnosti koji se odnosi na prodaju prehrambenih namirnica sa isteklim rokom trajanja, i to kod malih trgovaca.

"U pitanju su bili čips, krekeri, napolitanke i čokoladni proizvodi za koje dato je rešenje o zabrani prometa, a trgovac je odmah povukao hranu sa tržišta i obavestio Ministarstvo. Za ovu vrstu prekršaja Zakonom o bezbednosti hrane propisane su visine kazni, koje određuje sudija. U nadležnosti poljoprivredne inspekcije nije kontrola nelegalnih prodavnica", navode u inspekciji.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anta

Iskreno bas uvek obracam paznju. Pocela sam stalno i racun da proveravam i ako se ne slaze u 5 dinara sa stvarnom cenom vracam se, a samo iz razloga sto su me u Veru u 2 dana dva puta zavrnuli....ali ja sam kriva ne oni...od tada vodim racuna o naplacenoj ceni. Posebno bih svima skrenula paznju na pivo u limenkama...ili bilo sta sto je u limenci, ako nema utisnut datum, rok, znajte da je bajato...100% provereno. Tako da pazite..

special image