• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GORIVO MOŽE DA VAS KOŠTA PAPRENO! Obratite pažnju ako krećete na put, evo u kojoj zemlji je ubedljivo najskuplje

Autor Tamara Jovanović

Cene i kvalitet goriva u regionu veoma se razlikuju, te obratite pažnju pre odlaska na letovanje gde ćete napuniti rezervoar do vrha.

 cene goriva u regionu Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela. I dok mnogi obavljaju pripreme za more, često zaborave na to da se cene goriva razlikuju u zavisnosti od zemlje do zemlje.

Međutim, mnogi se ipak odlučuju na to da rezervoar napune "do čepa" gledajući u kojoj zemlji je cena najniža na putu ka centru u kome će letovati, jer nije svejedno koliko košta benzin ili dizel u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da na ceni benzina može da se uštedi, ali ne drastično. On ističe da je svakako kvalitet goriva najbitniji i da naša zemlja ima najbolju kontrolu.

Mićović navodi da su najviše cene za litar benzina u Grčkoj 1,6 evra i Hrvatskoj 1,4 evra, dok je kod nas 1,3.

"Litar benzina je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, oko 1 evra, dok su u Severnoj Makedoniji i Rumuniji cene nešto više, tj. litar benzina se kreće oko 1,1 evra", rekao je on.

Možda će vas zanimati

Kako kaže, najbolje je da naši građani napune rezervoare u Srbiji zbog kvaliteta, ali da je svestan da je nekome ipak cena presudna.

"Što se tiče cene evrodizela, u Srbiji je jedna od najviših u regionu, nešto više od 1,3 evra. Najjeftiniji evrodizel možete natočiti u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, gde su cene za litar ispod jednog evra", rekao je Mićunović.

Kako je naglasio, razlike u ceni evrodizela mogle bi da ponište kursne razlike kad se npr. novac menja u denare ili konvertibilne marke.

Ponuda i potražnja diktiraju cenu sirove nafte

Iako je Srbija po ceni benzina na sredni liste zemalja u okruženju, a po koštanju evrodizela u vrhu, Mićović ističe da je ona podložna stalnim promenama.

"Od početka godine litar evrodizela poskupeo za 16 dinara, zbog rasta troškova naftnih kompanija čiji izdaci rastu zbog cene sirove nafte na berzi. Očekuje se da će cena nafte na berzi do kraja 2021. biti do 75 do 80 dolara po barelu i ukazuje da to zavisi od ponude i potražnje", rekao je i upozorio da  ukoliko zemlje OPEK-a i SAD u slučaju veće potražnje budu oklevale da plasiraju svoje rezerve na tržište, da bi cena barela nafte mogla biti veća od navedene prognoze.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

Pun rezervoar u Srbiji 7800,u BiH 5800.

Мрале

@Realno Исплати се направити ђир преко, плус џабе пиће, ако је до 100км у једном смеру.

ustajanovic

Znaci da ne krecemo iz Srbije ;)

special image