• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krkobabić: Srbija polako izlazi iz krize

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik PUPS Jovan Krkobabić izjavio je da Srbija, koju je zahvatila dugotrajna recesija, prevazilazi taj zenit i polako izlazi iz krize.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik PUPS Jovan Krkobabić izjavio je danas da Srbija, koju je zahvatila dugotrajna recesija, prevazilazi taj zenit i polako izlazi iz krize.

"Već u prvim mesecima naredne godine očekuju se pozitivna kretanja zahvaljujući merama štednje i strategiji koja je osmišljena. To pozitivno ocenjuje i evropska zajednica, Svetska banka, Evropska banka, MMF i ostali uz čiju pomoć treba da se ojača privredni rast Srbije narednih godina u celini", rekao je Krkobabić.

On je istakao da će i dalje biti neophodno preduzimanje mera štednje na svim nivoima, dodajući da je ocena i EU, kao i MMF da Srbija u tom pravcu donosi hrabre odluke.

"Naravno, biće neizbežno i otpuštanje radnika u državnoj upravi i javnim preduzećima, ali ne u onom broju kako bi neki želeli, ali će biti zapošljavanja i novih radnika. To će potrajati ove, naredne, pa sve do 2011.godine, a vodiće se računa da bude zbrinut svaki od radnika koji ostane bez posla", istakao je Krkobabić.

On je podsetio da je vlada odustala od povećanja PDV-a, jer bi to značilo veliko opterećenje za privredu koja sada posluje u veoma teškim uslovima, a dovelo bi i do otpuštanja radnika.

Krkobabić je naglasio da Međunarodni monetarni fond (MMF) od Srbije više ne traži da se smanjuju penzije i najavio da to neće biti tema predstojećih razgovora u Beogradu.

"Što se tiče povećanja penzija u narednoj godini, njihov rast će zavisiti od pozitivnog rasta u celini, pre svega od ukupnog rasta privrede", rekao je Krkobabić prilikom radne posete Valjevu.

Međutim, on je ukazao da će već od naredne godine svako biti obavezan da prvo izmiri obaveze prema državi i isplati doprinose, pa tek onda da isplaćuje plate, kako se ne bi ponovilo kao do sada da hiljade radnika ostane bez penzijskog staža i zdravstvenog osiguranja.

Krkobabić je dodao da će država iz posebnih sredstava, a radi se o iznosu od 150 milijardi dinara, učiniti sve da poveže staž radnicima od 2000.godine do sada.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image