• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOĆETE 10.000 EVRA ZA KUĆU NA SELU? Prijavite se za konkurs od ponedeljka ako ispunjavate OVE USLOVE za novčanu podršku

Autor Veljko Petranović

Konkurs za bespovratna sredstva od države će biti raspisan već u ponedeljak, uslovi za dobijanje istih su poznati, a obezbeđen je i novac od oko 10.000 evra po kući.

 kako dobiti kuću na selu Izvor: Youtube Printscreen/ PJ ski

Trenutak kada će građani moći i da dobiju kuću na selu, bez plaćanja, sve je bliži. Imajući u vidu da je reč o najnovijoj podršci države za mlade, ovaj podsticaj će im pomoći da se vrate na selo kroz rešavanje stambenog pitanja.

Neophodni propisi za dodelu sredstava su usvojeni. Program vredi oko 500 miliona dinara, a u prvoj fazi se očekuje naseljavanje 400 kuća u seoskom području po čitavoj Srbiji.

Možda će vas zanimati

Rok za podnošenje prijava je 1. novembar ove godine. Država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja. Dobitnici konkursa ne smeju da prodaju kuću u periodu od deset godina od dana zaključenja ugovora. Na konkurs mogu da se prijave supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici.

KOJI SU USLOVI?

Ima više je uslova koje kandidati moraju da ispune:

  • da podnosilac prijave nema više od 45 godina
  • da je državljanin Srbije
  • da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
  • da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavcem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nema neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova:

  • da živi na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice;
  • da poseduje formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da da je prosvetni radnik ili zanatlija;
  • da živi u gradskim sredinama u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa članovima porodice i da ima nameru da živi na selu;
  • da obavljaju poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu.

Osnovni cilj programa je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja. Postoje i specifični ciljevi a tiču se smanjenja prosečne starosti stanovništva u selima, povećanja stope nataliteta, poboljšanja demografske strukture u selima, i pokretanja i rasta privrednih aktivnosti na selu.

Pocenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sanela Besic

Kako da se prijavim za kucu na selo da dobijem of drzave

Kupovaće za vikendice

Dugo smo tražili ovakve kuce preko solisa za vikendicu u trouglu Beograd, Zrenjanin, Novi Sad. Ništa nismo našli da ima razumnu cenu. Ovo je interesantna inicijativa, ali sve zavisi od lokacija ovih kuća. Ako su negde duboko u pasivnim krajevima Istočne i jugoistočne Srbije, nema ništa od toga. Dobro to znam, pošto odatle i dolazim. Ljudi su pobegli da se nikada ne vrate.

Grad je zakon

A ne neka vuko...ina, gde nema asvaltiranog puta, škole, ambulante, prodavnice... Selo je dobro samo da se dodje preko vikenda....

special image