• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUKVALNO PALIMO PARE! Cigarete ponovo poskupele, evo koliko će vam sada novca nestajati u oblaku dima

Autor Veljko Petranović

Nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose stupaju na snagu od danas. One su uvećane za oko jedan dinar, što na kasi čini ukupnu cenu veću za oko 10 dinara.

 poskupljenje cigareta cigara duvana Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kutija cigareta je od danas skuplja za 10 dinara, i to zbog redovnog usklađivanja akciza. Novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 5. jula, dok će druge vrste poskupljenje videti od 10. jula.

Prvi je usklađivanje cena objavio "Japan tobako internešnal" (JTI) iz Sente. Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 280 dinara, a najskuplja 560. Kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupeće za isti iznos.

Možda će vas zanimati

Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica proizvođača koštaće 280, a najskuplja 560 dinara. Očekuje se da i brendovi ostalih proizvođača poskupe za isti iznos u prvoj polovini narednog meseca. Ispod je detaljna lista novih cena cigareta:

Cene cigareta
Izvor: Službeni glasnik

Proizvođači duvana, inače, prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. To podrazumeva da se na šest meseci uvećava akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, na šta se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

"Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi oko 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je neophodno da izmene budu pažljivo odmeravane, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje", stoji u obrazloženju Predlogu izmena i dopuna zakona o akcizama.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

(MONDO/Telegraf)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goxy

kao što kaže ona pesma,uzela je samo dim

Elmin

Sta je to za tigrica.

Pravda

Akciza se poveća ZA JEDAN DINAR, a proizvođač digne cenu ZA DESET DINARA. Ovakva ekonomija je moguća samo u Srbiji.

special image