• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKORO MNOGO LAKŠA KUPOVINA POLOVNIH AUTOMOBILA? Sve na jednom šalteru bez dugog čekanja, a 1 papir bi bio NAJVAŽNIJI

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Đurđija Petrović iz NALED-a objasnila kako bi mogao da izgleda novi proces kupovine polovnog automobila.

 polovni automobil kupovina Izvor: Youtube/CNBC

Prema podacima NALED-a, iz 2020. godine, jako mali broj novih vozila se kupuje kod nas. Najveći broj čine polovna vozila iz Srbije, pa vozila iz uvoza, zastupljeni sa po oko 45 odsto, dok je udeo novih automobila u ukupnoj prodaji samo deset odsto.

Đurđija Petrović iz NALED-a objasnila je kako sada izgleda procedura za kupovinu polovnjaka, a kako bi mogla da izgleda u budućnosti.

"Trenutno, prodavac i kupac se dogovore, potpišu ugovor i onda je potrebno overiti potpise kod javnog beležnika, tu se plati i taksa. Nakon toga, potrebno je ići u Poresku gde se podnosi zahtev za obračun prenosa apsolutnih prava, to se čeka 15 do 30 dana, oni odrede visinu cene i koja je vrednost za porez. Dalje idemo u MUP pa predajemo zahtev za novu saobraćajnu uz overeni potpis, usput potvrdu da smo platili i porez i sve takse za dozvolu, tablice... Sa svim tim odlazimo u MUP, i kada je gotova saobraćajna dozvola vraćamo se da je preuzmemo, ili ako se menja prebivalište onda i tablice", rekla je ona.

Možda će vas zanimati

Skupljanje dokumentacije, čekanje u redovima, svi znamo kako izgleda vreme na šalterima, i Petrovićeva podvlači da ova procedura jeste kompleksna ne samo za građane, već i javnu upravu koja troši značajne kapacitete za taj proces.

"Naš predlog je da se uvede jednošalterski sistem, gde bi se sve to obavljalo, recimo u servisu za tehnički pregled. Kupac i prodavac dođu, donesu ugovor za koji bi trebalo da postoji forma na eUpravi ili sajtu MUP-a. Preuzmu, potpišu i overe i na licu mesta podnose dalje zahteve. Na licu mesta bi se obračunao i porez, platili biste ga tu kao i takse. Nakon te posete servisu kupac bi dobio potvrdu da je podneo zahtev i platio sve takse i poreze, i potom da odlazi samo u MUP da preuzme saobraćajnu dozvolu, koja bi mogla i poštom da se šalje", rekla je ona.

Predlog je, rekla je ona, zasnovan na principu koji već postoji, tendencija u Evropi jeste pojednostavljivanje procesa.

"U regionu, Sloveniji i Hrvatskoj, to se već radi na tehničkom pregledu. U suštini, pitanje je koliko će se onda čekati zbog izrade dokumenata i tablice, ali svakako na tehničkom vozači dobiju potvrdu s kojom mogu do izdavanja nove dozvole da voze. Ona znači da ste podneli zahtev i čekate novu saobraćajnu i rok trajanja joj je 20 do 30 dana", rekla je ona.

Da li bi takva procedura umanjila i broj papira koje je neophodno da pripremimo i nabavimo?

"Saobraćajna dozvola ili dokaz o vlasništvu će i dalje biti potrebni, s druge strane kupoprodajni ugovor ostaje, ali bismo smanjili potvrde iz Poreske uprave, koje se čekaju, one bi bile u sistemu za koji je potrebno da bude uvezan i digitalizovan. Za sada je povezan jedan deo, vezan za registraciju vozila, dakle i kod nas to postoji u jednom obliku samo je potrebno da se proširi", rekla je ona.

"Mi trenutno predstavljamo predlog i intenzivno radimo sa nadležnim institucijama. Ministarstvo finansija je prepoznalo značaj olakšavanja ove procedure, koja jeste kompleksna i zahteva, Poreska je takođe zainteresovana, sada su sve oči uprte u MUP da bi se implementacija ubrzala", rekla je ona u Jutarnjem programu RTS-a.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Preuzmite američki sistem. Prepišite ili precrtajte kako god i kraj priče. Ali kako će u tom slučaju da se ogrebe i kurta i murta.

To i ako se desi,desice se za 30

godina,jer mi nemamo znanje i volju da sami sebi olakšamo zivot,u svim sferama života.

special image