• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razgovori sa MMF-om u Istanbulu početkom oktobra

Guverner Narodne banke Srbij Radovan Jelašić najavio je da će se delagacija Srbije sastati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda tokom skupštine Svetske banke i Fonda u Istanbulu, 6. i 7. oktobra

Guverner Narodne banke Srbije(NBS) Radovan Jelašić najavio je danas da će se delagacija Srbije sastati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom skupštine Svetske banke i Fonda u Istanbulu, 6. i 7. oktobra.

"Intenzivno se radi na svim predlozima. Nadam se da će nešto konkretno biti pre nego što delegacija Srbije krene u Istanbul, na zasedanje godišnje skupštine MMF i Svetske banke", kazao je on novinarima u Institutu ekonomskih nauka.

Jelašić je naveo da će na pregovorima u Istanbulu ustanoviti da li je Srbija na dobrom putu za pregovore koji će se voditi u drugoj poovini oktobra oko revizjije postojećeg stend baj aranžmana od 2,9 milijardi evra.

"Jako je važno da obe strane znaju šta je to što se realno može očekivati odnosno, šta se realno može ponuditi", kazao je on.

Guverner je izrazio očekivanje da će brzo biti napravljeni konkretni planovi i postignut politički konsezus i dogovor sa sindikatima oko toga za koliko će biti smanjen broj radnika u državnoj upravi.

Jelašić je kazao i da bi u budžetu za 2010. godinu trebalo uštedeti oko 40 milijardi dinara ili povećati prihode za taj iznos da bi deficit bio u predviđenom iznosu.

Prema sadašnjim podacima, naveo je, otpuštanjem radnika ušstedelo bi se oko četvtrtine potrebnog iznosa.

"Na kraju će država odlučit šta će biti urađeno, odnosno za šta postoji politički konsenzus", kazao je guverner NBS Radovan Jelašić.

Jelašić je takođe, naveo da se prave prvi koraci da se broj banaka na tržištu Srbije smanji pošto se država u pregovorima sa MMF-om obavezala da izvrši pripajanje banaka u većinskom državnom vlasništvu.

Jelašić je naglasio i da će optimalan broj banaka u Srbiji odrediti tržište, naglasivši da nijedna banka u Srbiji nema učešće na tržištu iznad 20 odsto i da u bankarskom sektoru Srbije nema oligopola niti monopola.

"Ako se uporedi struktura bankarskog sektora u Srbiji sa nekim drugim zemljama u okruženju, kao što su Mađarska i Hrvatska može se videti da mi nemamo oligopolističku ili monopolističku situaciju kao što je tamo", izjavio je Jelašić novinarima na Institutu ekonomskih nauka.

Misija MMF trebalo bi da 20. oktobra počne posetu Srbiji tokom koje će uraditi objedinjenu drugu i treću reviziju stend baj aranžmana od 2,9 milijardi evra odobrenog polovinom maja. Pozitivna ocena MMF omogućila bi Srbiji da povuče drugu i treću ratu kredita.

Prethodno je Misija MMF od 24. avgusta do 1. septembra boravila u Srbiji, ali tom priliom nije zaključila drugu reviziju aranžmana pošto nije postignut dogovor o budžetu Srbije za 2010. godinu i neophodnim reformama.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image