• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspešna poljoprivredna sezona u Srbiji VIDEO

Srbija se nalazi na kraju uspešne poljoprivredne sezone izjavio premijer na skupu "Agrobizni Srbije 2010 - međunarodne integracije i perspektive".

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se Srbija nalazi na kraju uspešne poljoprivredne sezone i da je u prvoj polovini godine ostvaren suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda od preko 320 miliona dolara, što će doprineti smanjenju ukupnog spoljnotrgovinskog deficita.

"Očekujemo da će proizvodnja svih ratarskih kultura u ovoj godini zabeležiti rast, što će obezbediti pozitivan efekat na bruto domaći proizvod zemlje", rekao je Cvetković na otvaranju Nacionalne konferencije "Agrobizni Srbije 2010 - međunarodne integracije i perspektive" u beogradskom hotelu "Hajat".



Premijer je istakao da, bez obzira na dobre rezultate u 2009. godini, u poljoprivredni sektor mora konstantno da se ulaže zbog čega će biti nastavljeno subvencionisanje i drugi oblici podrške za poljoprivredu.

On je naglasio da je razvoj poljoprivrede jedan od stubova ravnomernog regionalnog razvoja zemlje i dodao da je stabilizovano svetsko tržište poljoprivrednih proizvoda jer se predviđa blagi rast tražnje i održanje postojećih nivoa cena.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da očekuje da će suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda do kraja godine premašiti prošlogodišnji, koji je bio oko 600 miliona dolara, "što će pokazati pravu snagu srpskog agrara, čak i u vreme ekonomske krize".



On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede izradilo program razvoja poljoprivrede od 2009. do 2011. godine koji predstavlja sveobuhvatan program zakonodavnog i institucionalnog jačanja, kao i mere agrarne politike i subvencionisanja.

Dragin je naveo da su u tom programu ključne tri grupe mera - tržišne, investicione i mere opšteg karaktera, usmerene na celokupno unapređenje srpske poljoprivrede.



"Ovo je ključna godina za poljoprivredu Srbije što se tiče uvođenja novog evropskog zakonodavstva u našu poljoprivredu", rekao je on i dodao da to ministarstvo trenutno organizuje posebne delove, potrebne za prihvatanje sredstava iz Evropske unije.

Dragin je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede pre tri meseca napravilo sistematizaciju radnih mesta, smanjivši broj zaposlenih 10 odsto i izrazio očekivanje da će agrarni budžet u 2010. biti veći od ovogodišnjeg, koji iznosi oko 16 milijardi dinara.

Direktor Misije USAID-a u Srbiji Majkl Harvi rekao je da je poljoprivredni sektor jedan od pogonskih motora srpske ekonomije i istakao da suficit koji se ostvaruje u tom sektoru predstavlja nadu da čitava ekonomija može da se pokrene napred.



On je podsetio da je USAID kroz agrobiznis program pružio pomoć srpskom poljoprivrednom sektoru od 20 miliona dolara, radi poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti.

Na konferenciji je najavljeno učešće više od 150 menadžera agrobiznisa u Srbiji, predstavnika proizvođača, asocijacija, međunarodnih organizacija i naučnih institucija.

Skup je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropres", u saradnji sa Agrobiznis projektom USAID-a i uz podršku Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image