• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljen štrajk u Trajalu

Oko 250 radnika okupilo se jutros ispred upravne zgrade preduzeća Trajal u Kruševcu, nastavljajući juče započeti štrajk.

Oko 250 radnika okupilo se jutros ispred upravne zgrade preduzeća Trajal u Kruševcu, nastavljajući juče započeti štrajk.

Obezbeđenje fabrike, kao ni juče, nije htelo u krug preduzeća da pusti suspendovanog predsednika Samostalnog sindikata, Milosava Vukojičića, koga je, ponovo, nekoliko radnika nakon koškanja sa obezbeđenjem, uspelo da uđe unutra.

Rukovodilac sektora bezbednosti preduzeća, Dragoslav Jakovljević, kazao je agenciji Beta da je tada lakše povređen jedan radnik obezbeđenja, Bratislav Ćirić, zadobio lakše telesne povrede.

Reč je o povredi na radu, protiv radnika koji je to učinio ćemo podneti prekršajnu prijavu, a pokrenućemo i disciplinski postupak, kazao je on.

Da je na ulazu zbog Vukojičića ponovo bilo koškanja agenciji Beta je potvrdio i predsednik kruševackog Samostalnog sindikata, Milenko Mihajlović, koji je kazao da je i Vukojičić tom prilikom zadobio ogrebotine po rukama.

U Trajal korporaciji agenciji Beta je rečeno da je poslovodstvo današnji dan proglasilo neradnim za proizvodne celine “zbog bezbednosnih razloga.

Generalni direktor Trajala, Petar Krstev, danas je uputio pismo predsedniku Samostalnog sindikata Srbije, Ljubisavu Orboviću, koje je dostavljeno i svim nadležnim republičkim i gradskim institucijama, u kome ga poziva da preduzme sve neophodne korake kako bi pomogao da se ova situacija reši mirnim i legalnim putema.

Krstev je u pismu naveo da su problemi nastali vandalskim i nasilničkim ponašanjem grupa i pojedinaca, članova Samostalnog sindikata, a koji zastrašuju i podsticu ostale radnike na sprovođenje nekakvog samoupravljanja, ugrožavajući pri tom imovinu vlasnika kao i bezbednost i sigurnost zaposlenih.

Dodao je da je spreman da sa Orbovićem pregovara o načinu i sredstvima za prevazilaženje postojeće situacije.

Zaposleni u Trajal korporaciji, predvođeni fabričkim Samostalnim sindikatom počeli su juče štrajk, tražeći isplatu zaostalih plata i ostalih prinadležnosti, povezivanje radnog staža od novembra prošle godine, upošljavanje kapaciteta.

Poslovodstvo je navelo da su Odbor pomenutog sindikata i njegov predsednik nelegitimni te da je pomenuti strajk nezakonit.

U fabriku su, prema navodima poslovodstva, do jutros stigla tri od četiri kamiona sa delovima konfekcioner mašine, vredne oko 2,2 miliona evra.

Na taj način bi većinski vlasnik trebalo da ispuni deo obaveznih investicija, za šta je imao poslednji naknadni rok do 27. septembra, a koje će omogućiti da država sačeka izvršavanje ostalih investicija.

Poslovodstvo je najavilo da će predstavnici Agencije za privatizaciju sutra doći u kontrolu ispunjavanja pomenutih investicionih obaveza, a Samostalni sindikat je za sutra zakazao novo protestno okuljanje zaposlenih.

Trajal koji ima 2.400 zaposlenih, prodat je bugarskoj kompaniji Brikel EAR u novembru 2006. godine za oko 12 miliona evra, uz obavezne investicije od 25 miliona evra u prvih pet godina.

U proteklih godinu dana fabrika se suočila sa brojnim poteškoćama, isključenjima struje i gasa, nedostatkom sirovima, čestim prekidima proizvodnje u skoro svim celinama, te najavama i organizovanjem štrajkova zaposlenih.

(Beta)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image