• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konobari i trgovci sve više rade "na crno"

Poslodavci u vreme krize sve više angažuju radnike "na crno", a platu u koverti najčešće primaju trgovci, konobari, građevinci i tekstilni radnici.

Poslodavci u vreme krize sve više angažuju radnike "na crno", a platu u koverti najčešće primaju trgovci, konobari, građevinci i tekstilni radnici.

Republička inspekcija rada od nove godine do danas obavila je skoro 26.000 nadzora. Inspektori su proverili 222.801 radnika, a njih 3.582 zatekli su na ilegalnom radu, pišu “Novosti.”

U Republičkom inspektoratu za rad napominju da su procene o radu "na crno" veoma različite i da se kreću od 300.000 do čak 600.000 radnika. U ilegalni rad, osim klasičnog zapošljavanja bez ugovora, inspektori ubrajaju i neuplaćivanje doprinosa, isplatu zarade ispod utvrđenog minimuma, davanje plate "na ruke", neuplaćivanje prekovremenog rada...

”Posle naših kontrola, vlasnici preduzeća su dobili nalog da te radnike uposle u skladu sa zakonom. Tako je čak 2.607 zasnovalo radni odnos, što je više od dve trećine zatečenih u radu "na crno" kažu u Iinspektoratu.

U Ministarstvu rada i socijalne politike dodaju da su inspektori od januara do kraja septembra ove godine ispisali skoro 4.000 rešenja u kojim traže otklanjanje nepravilnosti, kao i da su potpisali skoro 2.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i podneli 11 krivičnih prijava.

Radom "na crno" najviše su ugroženi mladi, nekvalifikovani radnici, izbegli, raseljeni... Kao glavne razloge zbog kojih se ovako posluje, ilegalni radnici, kao i njihove gazde, navodili su strah od nedostatka posla, visoke poreze i doprinose, male zarade iz redovnog radnog odnosa...

U Uniji poslodavaca Srbije ističu da siva ekonomija trenutno zahvata 33,9 bruto nacionalnog dohotka.

Službe koje se bave nadzorom u oblasti radnih odnosa navode i da je siva ekonomija u uzletu i zbog toga što su mere za njeno suzbijanje nedovoljno efikasne.

(MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image