• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja skuplja od Nove Godine

Agencija za energetiku je utvrdila, na osnovu važeće metodologije, da EPS ima pravo da poveća cenu električne energije za 30 odsto, ali EPS neće tražiti da struja u narednoj godini poskupi u tom procentu.

Agencija za energetiku je utvrdila, na osnovu važeće metodologije, da EPS ima pravo da poveća cenu električne energije za 30 odsto, ali EPS neće tražiti da struja u narednoj godini poskupi u tom procentu, izjavio je predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković.

Marković je u intervjuu Tanjugu istakao da će EPS u četvrtom kvartalu ove godine predložiti Vladi Srbije poskupljenje struje za 2010. godinu, s obzirom na to da je odlaganje poskupljenja u ovoj godini stvorilo ne male finansijske probleme EPS-u, ali nije precizirao koliko poskupljenje će tražiti EPS.

"Ovih dana završavamo Program poslovanja za 2010. godinu i EPS mora da zna sa kolikim prihodom će moći da računa u sledećoj godini, kako bi mogao da planira i rashode - održavanje postrojenja, investicije, eksproprijaciju..."istakao je Marković.

On je rekao da je neophodno restrukturiranje EPS-a i da je u toku izrada studije o restrukturiranju kompanije, na šta se EPS obavezala u dogovoru sa Vladom Srbije.

"Razmatraju se modeli razvijenih, odnosno dobrih kompanija u Evropi, pri čemu ne treba zapostavljati ni iskustvo EPS-a," rekao je on i ukazao da EPS mora da se restrukturira da bi povećao svoju ekonomsku efikasnost i efektivnost, smanjio troškove i postao spreman za tržišnu utakmicu.

Prema njegovom mišljenju, pravi način restrukturiranja je centralizovana decentralizacija, odnosno da se centralizuju ključne funkcije u kompaniji, a one taktičke i operativne decentralizuju.

"Obavezali smo se prema Vladi Srbije da ćemo dva ključna pitanja da realizujemo do Nove godine, a to je smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži i povećanje efikasnosti naplate električne energije," rekao je Marković.

Govoreći o privatizaciji kompanije, on je kazao da je EPS spreman da deo vlasništva kompanije zajedno sa Vladom prenese na strateške partnere, jer bi na taj način to preduzeće postalo efikasnije i brže bi se odlučivalo u kompaniji.

"EPS stoji na stanovištu da je to prihvatljivo, a da se ta sredstva koja bi se dobila iz privatizacije ulože u nove kapacitete, a ne u pokrivanje nekih deficita, jer bi onda trajno ostali bez mogućnosti da imamo kapital za investicije," rekao je Marković.

Govoreći o elektroenergetskoj situaciji u Srbiji pred početak grejne sezone, Marković je rekao da je EPS spreman za proizvodnju električne energije u nastupajućem zimskom periodu i da se privode kraju remonti u svim termoelektranama, kao i da će svi termokapaciteti biti spremni za rad u predstojećem zimskom periodu.

Kada su u pitanju hidroelektrane, on je naveo da su još uvek u toku remonti i da će svi biti završeni do početka zimskog perioda. "Zalihe uglja na deponijama su iznad bilansa, a i stanje u akumulacionim hidroelektranama je takođe iznad bilansa" ukazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje da li u EPS-u ima viška zaposlenih, on je rekao da će odgovor na to pitanje dati studije i analize koje će morati da se urade, kada se snimi svako radno mesto i kada se urade nove sistematizacije u celom EPS-u.

"Studija će biti završena do Nove godine i to je proces s kojim ne treba žuriti i plašiti ljude, jer u EPS-u od ukupnog prihoda samo 25 procenata odlazi na lične dohotke," ukazao je Marković i dodao da je EPS zadnjih godina smanjio broj zaposlenih sa oko 64.000 na oko 30.000 ljudi.

On je naglasio da EPS-u sada ne treba destabilizacija i da u kompaniji postoje stručni i rukovodeći kadrovi koji mogu uspešno da vode kompaniju, jer kako je rekao, "sve što je dobro za EPS dobro je i za Srbiju".

"Što se tiče angažovanja pomoćne mehanizacije u Rudarskom basenu Kolubara, time se bave nadležne službe i EPS u ovoj godini neće potrošiti više para za pomoćnu mehanizaciju, nego što je bilo planirano," naglasio je Marković.

Predsednik UO EPS-a je potvrdio da će kompanija ovu poslovnu godinu završiti sa minusom od oko 12 milijardi dinara. "Rano je za procene, ali se očekuje da će biti na tom nivou," rekao je on.

To je, kako je naveo, pre svega rezultat niske cene struje, jer je EPS ušao u ovu plansku godinu sa poskupljenjima električne energije od 1. aprila, od čega se odustalo zbog ekonomske krize.

Inače, EPS će, prema njegovim rečima, u ovoj godini na slobodnom tržištu prodati 1,5 milijardi kilovat-časova, a proizvodnja električne energije biće u skladu sa planom.

"Naplata računa je intenzivirana. Izvršen je pritisak na dužnike da urednije plaćaju, jer je naš pristup da ne dozvolimo da nam se gomilaju dugovi. Poboljšanjem naplate moramo da sprečimo mogućnost da EPS, na ime dugova, postane vlasnik određenih firmi dužnika, što nije u interesu EPS-a," ukazao je Marković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image