• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTROVNI SLADOLED I JOGURT POVUČENI SA RAFOVA U HRVATSKOJ, IMA LI IH U SRBIJI? Sadrže PESTICIDE, oglasilo se Ministarstvo

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sladoled i jogurt sa tragovima pesticida pronađeni na rafovima u Hrvatskoj.

 Sladoled i voćni jogurt povučeni zbog pesticida Izvor: Shutterstock/LADO

Nekoliko sladoleda i jogurta povučeno je sa rafova u Hrvatskoj, zbog utvrđenog pesticida u aditivu koji se koristi u proizvodnji.

Hrvatsko nadležno telo objavilo je tačan spisak njihovih brojeva proizvodnje i rokova trajanja, i podvuklo da nisu svi proizvodi kontaminirani, već da ih povlače iz predostrožnosti.

U Srbiji spornih jogurta ni nema, ali sladoledi su u zamrzivačima prodavnica, kao i u frižiderima na ulicama.

Možda će vas zanimati

"Sladolede imamo, ali nalog za povlačenje nismo dobili. Postoje naznake da serija koja je povučena sa hrvatskog tržišta nije dospela do naših potrošača, ali čekamo da se oglase Ministarstvo poljoprivrede kao i kompanija koja je distributer sladoleda", navode u jednom velikom trgovinskom lancu.

U pitanju su jogurt "Dukatos" od crne ribizle, narandže i cimeta, dva ukusa koja na našem tržištu nisu ni dostupna.

Izvor: YouTube/NikuKashiUnboxing

Sladoledi "Mars", "Snikers", "Tviks", "Baunti" i "M&M" jesu u ponudi u našim prodavnicama ali Ministarstvo poljoprivrede još uvek nije dobilo nikakvo zvanično obaveštenje putem sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i proizvode za životinje Evropske unije. Ipak, budno motre na situaciju.

Proizvođač sladoleda navodi da je pesticid etilen-oksid pronađen u spornom sastojku iznad zakonskih granica, ali da veruju da je u problematičnim sladoledima daleko ispod zakonskih ograničenja.

(MONDO/Večernje novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Firga

Ma neeemaa, kad je povucebo mleko i jogurt kod nas, Lidl pun.

Pera

Koliko sam shvatio tekst, oni koriste neki aditiv. U npr. kilogramu tog aditiva se nalaze pesticidi u višoj granici od dozvoljene (npr. dozvoljeno 5 grama a ima 8 grama po kilogramu, pričam napamet). Ali kada se taj aditiv sipa u sladoled, količina aditiva u sladoledu predstavlja jako mali procenat samog sladoleda, a ta količina pesticida onda predstavlja još manji procenat u sladoledu i u sladoledu ne prelazi dozvoljene granice. Zato naše Ministarstvo “posmatra situaciju”. Zbog čega onda Hrvati uopste povlače taj sladoled? Ili je to neka igra konkurentskih proizvođača? Pa da li je moguće da u tome ima više pesticida nego u jabukama sa beogradskih pijaca? A onda zanimljivo pitanje: a šta će uopšte aditiv u sladoledu?

Neko iz mase

Mi to rešavamo tako što podignemo granicu za dozvoljenu količinu pesticida. Videti pod aflatoksin.

special image