Voće i povrće u Srbiji, čak i na pijacama, može biti prekriveno pesticidima. Evo kako se skidaju pesticidi sa omiljenih letnjih voćki!

Sezona je lubenice, zdravih bobica ali i omiljenih narandžastih voćki koje jedemo sveže, stavljamo ih u kolače ili od njih pravimo džem.

Breskve imaju sitno "paperje" po površini zbog kojih ih mnogi revnosno peru, da bi bile sličnije kajsijama.

Ali tu prave grešku - breskve isprskane pesticidima treba prati pažljivo, samo rukama, bez korišćenja kuhinjske četkice. Ona će skinuti "paperje" ali će oštetiti i tanku koru voća ispod njega, i na taj način pesticide sa površine ugurati u površinski sloj sočnog ploda.

nektarine na pijaci
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Nektarine je najbolje prati u rastvoru sode bikarbone, koja je moćan saveznik u borbi protiv bakterija, bacila i pesticida. Pomešajte sodu i vodu i ostavite nektarine da se natapaju najmanje 12 minuta. Potom ih dobro isperite i obrišite ubrusom.

(MONDO)