• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKE PROMENE NA ELEKTRIČNIM UREĐAJIMA U SRBIJI: Uskoro će svi aparati morati da imaju 1 oznaku

Autor Tamara Jovanović

Uskoro bi trebalo da počne novo energetsko obeležavanje kućnih aparata u Srbiji, a koje je na snazi u Evropskoj uniji još od 1. marta ove godine.

 Novo obeležavanje kućnih aparata Izvor: MONDO portal.

Uređaji poreklom iz EU sa novom energetskom oznakom naći će se na srpskom tržištu verovatno i pre stupanja propisa na snagu, a koji bi doveli do značajne uštede elekrične energije i smanjenja troškova..

"Potrošač treba da zna šta znače energetske oznake na uređajima. Na tržištu ne smeju da se nađu uređaji koji nemaju energetsku oznaku. Treba da se pobrinemo da podaci koji stoje na nalepnici budu tačni i kako bi imali garanciju usaglašenosti sa svim važećim propisima", kaže dr Mirko Đapić sa projekta EU za energetsku efikasnost i eko-dizajn proizvoda.

Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda, od tamnozelene "A" – za energetski najefikasniji uređaj koji doprinosi smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida, do crvene "G" – za najmanje efikasan uređaj, dok se kategorije "A+", "A++" i "A+++" više ne koriste. Nove oznake se prvo primenjuju na beloj tehnici (frižiderima i zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove) kao i televizorima, dok će se oznake na sijalicama promeniti od 1. septembra 2021, a potom i na ostalim uređajima.

Možda će vas zanimati

Nove nalepnice za energetsku klasu prozivoda imaju i QR kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz zvanične Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima – EPREL. Proizvodi koji se nalaze na našem tržištu moraće da zadovolje zahteve za označavanjem koje su na snazi u Srbiji, ali ne moraju  nužno biti registrovani u EPREL bazi podataka.

U Srbiji je potrošnja energije četiri do pet puta veća nego u zemljama Evropske unije, odnosno njenim starim članicama, i dva do tri puta veća u odnosu na zemlje u susedstvu koje su odnedavno u EU, što govori o potrebi za unapređenjem energetske efikasnosti u našoj zemlji.

Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

Pogledajte šta se sve menja:

(MONDO/Europa.rs)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Мрале

Велика промена, биће све као некада, све се врти, све је циклус, временски краћи или дужи.

Drz

Smanjice se potrosnja i sa povecanjem cene struje a jos kad stignu stedljivi aparati cena struje ce moci da skace svaki mesec.

special image