• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje nova runda razgovora Vlade s MMF-om

U Beogradu sutra počinju zvanični razgovori predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana, u iznosu od oko 2,9 milijardi evra i budžetu za 2010. godinu.

U Beogradu sutra počinju zvanični razgovori predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana, u iznosu od oko 2,9 milijardi evra, kao i budžetu za narednu godinu.

Delegaciju Vlade Srbije predvodiće premijer Mirko Cvetković, a u delegaciji će biti i ministarka finansija Diana Dragutinović i guverner i viceguverner NBS Radovan Jelašić i Ana Gligorijević, rečeno je u kabinetu predsednika Vlade Srbije i u NBS.

Delegaciju Misije MMF-a predvodiće njen šef Albert Jager, u kojoj će biti i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Prema najavama Vlade Srbije, njena platforma u pregovorima s MMF-om biće da se smanji deficit budžeta sa 4,5 odsto BDP-a u 2009. na četiri odsto u 2010. godini, pri čemu ne bi povećavala poreze i PDV, ali bi istovremeno racionalizovala javnu potrošnju i smanjila budžetske izdatke.

Ministarstvo finansija već je pripremilo nacrt budžeta Srbije za 2010. godinu i to će, uz smanjenje deficita državne kase, biti jedna od glavnih tema u pregovorima sa Misijom MMF-a.

Ukoliko bude postignut dogovor da u 2010. godini deficit budžeta bude četiri odsto BDP-a, on će iznositi između 125 I 130 milijardi dinara.

Plan vlade je da deficit budžeta za narednu godinu mora biti pokriven iz realnih izvora, kao što su krediti od međunardnih finansijskih institucija po povoljnijim uslovima zaduživanja.

Jedan od predloga koji će biti predočen Misiji MMF-a biće i da se izjednače godine života žena i muškaraca potrebnih za odlazak u penziju, najavio je protekle nedelje državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić u izjavi Tanjugu.

Vlada Srbije je u prethodnoj reviziji aranžmana, u avgustu ove godine, od MMF-a prihvatila obavezu da sprovede reforme penzijskog, zdravstvenog, prosvetnog i obrazovnog sistema, kao i da smanji javnu potrošnju.

Proces smanjenja javne potrošnje vlada je već započela donošenjem odluka da se smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji za 10 odsto i u lokalnim samoupravama.

Razgovori s Misijom MMF-a su već započeti u četvrtak, 22. oktobra, na nivou tehničkih eksperata i trajaće do 4. novembra.

Ukoliko obe revizije kreditnog aranžmana budu uspešno završene, Srbija će moći od MMF-a da povuče drugu i treću tranšu kredita, u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde evra, uz već uzetih 788 miliona evra, a ostatak aranžmana od ukupno 2,9 milijardi evra, moći će da koristi naredne godine.

Međutim, za Srbiju je mnogo važniji uspešni ishod razgovora s MMF-om, jer je će to biti pozitivni signal stranim investitorima da su njihove investicije sigurne u našoj zemlji, a domaćoj privredi to će olakšati pristup svežem kapitalu u inostranstvu pod povoljnijim uslovima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image