• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE MESA LETE NEBU POD OBLAKE: Očekuje se još veće poskupljenje, evo koliko KOŠTA sada i zašto neće biti jeftinije 

Autor Veljko Petranović

Pojeftinjenje mesa se u bliskoj budućnosti ne očekuje, a povećanje cena hrane za životinje zbog suše i manji broj tovljenika nagoveštavaju mogućnost da će cene nastaviti da rastu.

Proizvođači ističu da je teško dati precizniju procenu od ove, zbog neizvesnih kretanja na tržištu. U trgovinskim lancima naglašavaju da cene neće padati.

Od juna ove godine najviše su poskupeli piletina i svinjetina, od 50 do 150 dinara. U avgustu cene mesa dostižu vrhunac i trenutno se situacija stabilizovala. Potrošače je posebno iznenadilo veliko poskupljenje pilećeg mesa. U junu je u maloprodaji kilogram celog pileta koštalo od 150 do 170 dinara, a sada je u megamarketima, uglavnom od 200 do 300 dinara, a u pojedinim mesarama ide i do 350. Kilogram pilećeg filea dostiže cifru od, čak, 740 dinara.

Možda će vas zanimati

Uobičajeno je da kupci više pazare ovo meso kada ostale vrste poskupe, ali ovoga puta to nije slučaj zbog visokih cena. U maloprodaji, kilogram svinjskog buta trenutno košta uglavnom od 450 do 570 dinara, a u pojedinim mesarama ide i do 690. Cena junetine je malo korigovana i sada se kreće od 780 do 900 dinara za kilogram.

Ipak, i pored ovog, proizvođači i dalje teško nalaze svoju računicu. Oni objašnjavaju da na to utiče veliki uvoz mesnih prerađevina i da u trgovinskim lancima imaju nelojalnu konkurenciju, jer oni "dampinguju" cene.

"Proizvođači su dugo beležili gubitak, bila je niska cena i odustali su od tova, zato se sada pojavio nedostatak, što je uslovilo i skok cene piletine", objašnjava Zoran Matijević, proizvođač.

Na poskupljenje mesa najviše su uticali povećana potražnja s obzirom na turističku sezonu, mali broj tovljenika koji je ušao u ciklus zbog loših uslova na početku godine i poskupljenje hrane za životinje", objašnjava Nenad Budimović iz PKS i nastavlja:

"Kada se uđe u tov svinja, koji traje 130 dana, postoje ozbiljne oscilacije, na početku je jedna cena, a na kraju druga, što može prouzrokovati gubitke. Farmeri odustaju od proizvodnje, nemamo dovoljno tovljenika i sirovine, a treba da ne zavisimo od uvoza."

Živa vaga svinjetine stabilizovala se na 160 dinara bez PDV. Potražnja za ovim mesom je kao i lane u ovom periodu, ali se nije vratila na nivo iz 2019. godine.

"Razlog je što proizvođači odustaju od tova i ne kupuju prasad, jer se boje velikih troškova, zbog skoka cena hrane za životinje - objašnjava Matijević:

"Jesenje kulture beleže rast zbog suše. Kukuruz je, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji za, čak, 80 odsto. Kada se realno sagleda stanje na tržištu i suša, trebalo bi očekivati dalje poskupljenje."

(MONDO/Novosti online)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igor

Znači vegan...

Gigs

Super, ja sam postao vegan. Bas mi je drago

Dzoni

A na selu cena zive vage tovljenika u klasi 130 din...spremajte se za velika poskupljena jer uvoznicki lobi je unistio srpskog seljaka a sirovine iz uvoza se smanju cene transporta rastu tako da ce sve biti isto-jescete smece samo po vecim cenama

special image