• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MINIMALAC 35.012 DINARA UZ NAJAVLJENA POVEĆANJA: Završeni pregovori sindikata i poslodavaca sa državom!

Autor Stefan Petrović

Minimalna cena rada u 2022. godini iznosiće 35.012 dinara.

 Bez dogovora o minimalcu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Četvrti sastanak održan između države, sindikata i poslodavaca s ciljem utvrđivanja minimalne cene rada je završen, a na njemu je bila i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je za Vladu prihvatljivo 35.012 dinara, kao i da će u 2022. sa tim povećanjem minimalac 89 odsto pokrivati minimalne potrošačke korpe. Ona je rekla da razume da su sindikati nezadovoljni i najavila da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost su rekli da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Podsetimo, tokom prethodnih nekoliko meseci vodile su se debate o minimalnoj ceni u kojima su sindikati insistirali da minimalac bude jednak prosečnoj potrošačkoj korpi, dok su poslodavci tražili od države da smanji poreze i doprinose na zarade kako bi mogli da povećaju plate zaposlenima. Inače, prosečna bruto zarada u Srbiji obračunata za jun 2021. godine iznosila 89.793 dinara, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, iznosila 65.070 dinara, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. U periodu januar-jun 2021. godine najviše plate u proseku su imali zaposleni u Beogradu, 79.686 dinara neto, uz rast od 8,7 odsto međugodišnje. Za razliku od Beograđana, najmanje zarade su imali radnici iz Bojnika (44,598 dinara neto), i pored rasta od 8,5 odsto na godišnjem nivou.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Zasto poslodavci ne zaposle njihovu decu, zenu i rodbinu da rade za minimalac? Zasto oni ne idu raditi kod drugih za minimalac kad je to tako dobro? Trebalo bi sve do jednog poslodavca na par godina da rade za minimalac pa da vidimo sta ce misliti koliko treba da iznosi. Isto tako i ove iz skupstine koji zarad poreza i prihoda ce radije jahati radnike nego privatnicima zavuci ruke u dzep. Zakon se mora menjati. Minimalac da sme samo prvi mesec. Posle toga ako firmi ne odgovara radnik neka trazi novog. A za taj period neka poslodavac radi ili zatvori firmu i ode na fabricku liniju da se seti sta je muka.

Vart

Ova dve suma nije dovoljna da se pokriju normalni troškovi. Poslodavci su ovde čini mi najrealniji kada kažu da treba povećati minimalac ali i smanjiti poreze i doprinose. Pustite vi na one tajkune koji imaju nameštene poslove i neke srećno uspešne biznismene. Takvih nema ni 10%.Ostali poslodavci imaju itekako problema sa normalnim funkcionisanjem i isplaćivanju plata. Kupovna moć je mala a poreska opterećenja velika. Oni koji sede u svojim foteljama i glume neke menadžere i savetnike koje su im roditelji namestili to ne razumeju. Oni primaju velike plate od 100 000 I lako je njima da pričaju i filozofiraju kako minimalac treba da bude 50,60,70 hiljada. Pričaju o nekim "trulim" bogatašima i privrednicima koji su se obogatili na grbaci naroda i voze besna kola, imaju palate i jahte. Takvih ima malo i u njihovoj subkulturi i okruženju. Realnost je mnogo komplikovanija i teža.

Ana

@Vart Ja radim kod poslodavca koji mi platu drzi na minimalcu pola godine vec. Toliko jadno zivi da je kupio brod i skuter. Detetu od 15 godina daje za dzeparac po danu vise nego meni sto izdvaja za dnevnicu i ako nista mali ne radi. Da ne spominjem da dan na brodu bez preteranog trosenja goriva kosta preko 50 eur. Gde je sidrenje, gde je odrzavanje, gde je sve ostalo? I za nas radnike nema veceg minimalca? Neka poreznici malo pretresu ko sta kupuje, a ovamo se prijavljuju poslovni gubitci.

special image