• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA: Kada Srbija može da očekuje deblji novčanik, i koliko će primanja biti VEĆA

Autor Veljko Petranović

Novo povećanje plata i penzija postalo je jedna od najaktuelnijih tema ovih dana, nakon zvaničnih informacija o najavljenom povećanju. Kada i koliko građani mogu da očekuju rast mesečnih primanja?

 povećanje plata i penzija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Što se tiče penzija, postoji i procenat rasta, ali je i sve učestalije pitanje kada više novca treba i očekivati u kućnom budžetu.

Odluka koja sadrži precizan procenat povećanja plata u javnom sektoru trebalo bi da bude donesena u poslednjem kvartalu ove godine, dakle najkasnije u oktobru ili novembru mesecu. Budući da je to period kada je državne finansije moguće predvideti za celu godinu, ovakve odluke su se ranije donosile baš u 4. kvartalu.

Možda će vas zanimati

U isto vreme bi trebalo da bude poznat iznos za koji će rasti primanja ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji, iako je o mogućem procentu već bilo zvaničnih najava.

Nakon odluke o procentu rasta treba očekivati i da veće zarade dođu na red, a akopratimo kakva je bila dosadašnja praksa, to bi bio januar naredne godine.

Primanja najstarijih biće uvećana od januara naredne godine za minimalno pet odsto. Svi penzioneri procentualno bi stoga dobili istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.400 dinara povećalo za 1.470 dinara na 30.870 dinara.

Oni sa većom penzijom će dobiti veće povećanje, ali najveći broj penzionera imaće između 750 i 1.000 dinara više u novčanike. Ovo je uzevši u obzir da najveći broj penzionera u Srbji (oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od naredne godine svakog meseca primaće oko 1.450 dinara više nego danas.

U međuvremenu nikako ne treba isključiti ni mogućnost jednokratne pomoći, koja se do sada pokazala kao dobrodošao i popularan potez.

Planirani budžetski deficit u prvih 6 meseci ove godine bio je 190 milijardi dinara. Realni je, međutim, bio tri puta manji - oko 75 milijardi.

"Ono što je važno jeste, da ako bi se stvari ovako budu nastavile, građani Srbije mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija", izjavio je pre neki dan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najavio i da će ove godine prosečna plata preći 600 evra.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Primus

SVE CENE su otišle preko 50% gore a vi mi pričate o povećanju od 5% i to od februara 2022. ???? Mizerno je čitati i slušati ovo.. Kao i obično, pravite račun bez krčmara (naroda) ali on je taj koji podvuče liniju na kraju..

Darija

Kada potrošačka korpa skocč za 5 hiljada eto porasta plata i penzija za 3 hiljade i tako od Tita do beskonačnosti

Lale

Povecajte minimalnu cenu rada na 55000 dinara i ne dozvolite povecanje cena.Kada to uradite priznacu da bolje nismo imali.Ovako ste samo pricalice i samo hvalise.

special image