• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko ime pomaže u karijeri?

Na uspešnu i dugu karijeru u pravosudnom sistemu u SAD mogu da računaju žene sa imenima svojstvenijim muškarcima, pokazala je jedna studija.

Na uspešnu i dugu karijeru u pravosudnom sistemu u SAD mogu da računaju one žene koje imaju imena svojstvenija muškarcima, pokazala je jedna studija Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini.

Prema studiji, kojom je rukovodio ekonomista Bentli Kofej, žene sa imenom Brus imaju pet puta veće šanse da postanu sudije nego one koje se zovu isključivo ženskim imenom Sju, dok one sa imenom Kameron imaju tri puta veće šanse, prenela je agencija Rojters.

Studija je pokazala da su u poslednjih 15 godina diplomirane pravnice sa ženskim imenima slabije napredovale od onih koje imaju više muško ime, iako su u istom periodu diplome pravnih studija stekli podjednako i muškarci i žene.

Tako se potvrdilo ono što je bila "javna tajna" - da u pravosudnom sistemu SAD dominiraju muškarci, a među ženama one sa muškim imenima.

Polazna hipoteza studije Univerziteta Južne Karoline je bio lik iz Šekspirovog "Mletačkog trgovca" - žena Porcija koja se prerušila u muškarca da bi na suđenju isterala pravdu.

Takođe je u tu svrhu poslužila i istorijska činjenica da je prva žena advokat u Južnoj Karolini imala muško ime, odnosno da su klijenti više verovali "Džordžu" nego "Barbari".

Vođa istraživačkog tima, nazvanog "Hipoteza Porcija", odlučio je da vlastito proveri zaključke studije - jednoj ćerki je dao žensko, a drugoj muško ime i pratiće kako će one napredovati u budućnosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image