• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamrzavanje plata i penzija i 2010. (VIDEO)

Vlada Srbija je objavila da je s MMF-om postigla sporazum o uslovima daljeg korišćenja kreditnog "stend baj" aranžmana. Dogovoreno zamrzavanje plata i penzija i u 2010. godini, a dogovoren je i početak penzione reforme

Vlada Srbije danas je objavila da je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postigla sporazum o uslovima daljeg korišćenja kreditnog "stend baj" aranžmana.

"Postigli smo Sporazum o reviziji aranžmana. Dogovorili smo se o produžavanju zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija u 2010, početku reforme penzijskog sistema i obezbeđenju kredibiliteta fiskalne politike", izjavila je srpska ministarka finansija Diana Dragutinović.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vlade Srbije i MMF-a, ona je rekla da je dogovreno da ukupni deficit države Srbije u 2010. bude 130 milijardi dinara, odnosno četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), od čega će deficit republičkog budžeta biti 105 milijardi dinara.

Dragutinovićeva je precizirala da će konsolidovani prihodi države u 2010. godini biti 1.208 milijardi dinara, a rashodi 1.337 milijardi dinara, dok će prihodi republičkog budžeta biti 656 milijardi dinara, a rashodi 760 milijardi dinara.



Najavila je i da bi predlog budžeta za 2010. godinu trebalo da bude zvršen za dve do tri nedelje.

Dragutinovićeva je kazala i da je obezbeđeno neinflatrno finasiranje budžetskog deficita u ovoj i narednoj godini iz kreditnih izvora.

"Od Svetske banke do kraja godine bi trebalo da stigne kredit od 200 milina dolara, u narednoj godini još 300 miliona dolara. Do kraja 2009. očekuje se donacija EU od 50 milioa evra, u 2010. godini još 100 miliona evra donacije, kao i 200 miliona evra makroekonomske pomoći, a na osnovu alokacija prava vučenja Srbija će od MMF-a moći da povuče 600 miliona dolara", navela je ona.

Kako je precizirala, Srbija ima na računu oko 400 miliona evra rezervi, a nastaviće se sa izdavanjem kratkoročnih hartija od vrednosti.

Ministarka je istakla da će javna potrošnja u Srbiji 2010. godine biti smanjenja na 44,1 odsto BDP-a, dok je od 2006. do 2008. godine bila oko 44,5 odsto BDP-a.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger kazao je da je za postizanje sporazuma ključna bila strategija Vlade Srbije za smanjenje deficita, u okviru koje su i mere za reformu javnog sektora i penzijskog sistema.

"Glavni izazov za Vladu Srbije biće da primeni postignuti sporazum", kazao je Jeger. On je naveo da će se strategija Vlade bazirati na tome da neće biti značajnijeg povećanja poreza, a da će se fiskalno prilagođavanje pasti na teret smanjenja tekućih rashoda.



Jeger je naveo je procena MMF-a da će pad BDP-a u Srbiji u ovoj godini biti oko tri odsto, što je manje od procene pre dva meseca, kada je očekivan godišnji pad BDP-a od četiri odsto.

"Pad BDP-a u Srbiji je obuzdan, za razliku od drugih zemalja u regionu", naglasio je, ali je kazao da će rast i oporavak u 2010. godini biti relativno spor zadržavajući procenu rasta BDP-a u narednoj godini od 1,5 odsto.

Prema njegovim rečima, preostali deo kredita MMF-a Srbiji će biti isplaćen u ravnomernim ratama do kraja, pošto je procenjeno da su popustile finasijske tenzije.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kazao je će tempo povlačenja preostalog novca od MMF za jačanje deviznih rezervi biti naknadno dogovoren i dodao da su devizne rezerve Srbije dostigle
9,7 milijardi evra.

Jelašić je kazao i da je sa MMF dogovoreno da se nastavi sa ublažavanjem monetarne politike.

Zvančni razgovori Srbije i MMF o drugoj i trećoj reviziji kreditnog "stend baj" aranžmna od 2,9 milijardi dolara počeli su u ponedeljak, 26. oktobra. Srbija je do sada povukla prvu ratu od oko 788 miliona evra.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja za oko sedam puta povećao "stenda baj" aranžman Srbiji koji je odobrio u januaru 2009. godine, a trebalo bi da traje do aprila 2011. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image