• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEGLA MEDA KOŠTA KAO SUVO ZLATO, A NE MOŽETE DA ZNATE DA LI JE "FUŠ"! Pčelar Stanko objasnio jedinu stvar koja ga odaje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li je med pravi, ili ne, ne možemo znati dok ga ne donesemo kući. To znači da smo ga već platili i to papreno!

 Cena i kvalitet meda u Srbiji Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U nekim prodavnicama med već sada košta od 1.500 do 1.800 dinara, a iz udruženje pčelara najavljuju da bi uskoro kilogram mogao da košta i 2.000 dinara. Cena raste zbog sve manje ponude, a poznavaoci kažu - sve više livada je u korovu, a lošiji su i klimatski uslovi.

Nedostatak meda, posebno bagremovog, evidentan je već godinama, a glavni razlog je što pčele nemaju dovoljno nektara da bi sakupile med, kaže profesor Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević.

"Pčele nisu imale dovoljno nektara da bi sakupile med i to se desilo ove godine i dešava se već godinama, konkretno kod nas imamo nedostatak bagremovog meda. Dešava se da bagrem cveta, ali ne medi dovoljno i onda nemate dovoljne količine meda", objašnjava Stanisavljević.

Možda će vas zanimati

I kupci koji godinama kupuju med od proverenih proizvođača primećuju nestašicu koja, kako kažu, traje već šest godina. S druge strane, falsifikovanog meda je sve više na tržištu, a Srbija nema laboratoriju za detaljnu kontrolu, već su one rutinske i odnose se na ispitivanje osnovnih parametara. Načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović kaže da u slučaju otkrića falsifikovanog meda u inspekciji povećavaju nadzor ne samo distribucije meda nego i proizvodnje.

"Svaki subjekat u poslovanju mora da obezbedi sve potrebne informacije svom nadležnom inspektoru", objašnjava Ivanović.

Kad ga već tako skupo plaćamo, bar da ne kupujemo falsifikat.

"Kada vidimo da je med kristalizovan jer je to njegovi prirodni proces, to je sigurno pravi med, jer falsifikatori nisu mogli da naprave falsifikat koji se kristališe", tvrdi Stanko Rajić iz Udruženja pčelara.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ddd

Ja godinama med ne kupujem, najviše zato što je vecinom veštački.A sad ga ne bih kupovao i zbog cene. Sve proizvode koji imaju prejaku cenu ne treba kupovati.I niko neće umreti što ne jede recimo maline koje jesu preskupe.Ja tako i trešnje ne kupujem, jagode isto.Ove godine zbog jake cene nisam kupovao lubenice.Kupovao sam dinje jer su jeftinije.Pa sigurno necu umreti što nisam jeo tih nekoliko vocki.Banane iz uvoza pa su jeftinije.Uvek ima nekog voca koje nije skupo.U ovoj eri bezobraznih cena, treba takve bojkotovati.Treba bojkotovati one koji olako poskupljuju,ima prodavnica i pijaca ,ima prodavaca koji ne trče da poskupljuju robu.Negde paradajz 200 din a ima ga i za 100 din.Pa vidite gde cete kupovati.Ja sam trgovac i znam kako to ide.Sva ova poskupljenja su veštačka namerno oradjena da oderu narod.Država je za to kriva jer ima monopol i poskupljuje svoje usluge i proizvode.I onda se trgovci i proizvodjači polakome,vide da je država poskupela usluge pa i oni krenu sa tim.

Rodja

Tegla meda 1800 dinara,uvek bio mamac za budale,kao sto je ona prodavala slaninu sapunjaru u borbi protiv korone...med kosta 500 dinara,i to je realnost,ulog 10 kg pogace preko zime...

Otac Makarije

Ko je na selu uzme par kosnica i polako za sebe . Pobegli smo od prirode , treba se vratiti njoj .

special image