• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIRME KOJE KORISTE ĆIRILICU PLAĆAĆE MANJI POREZ: Usvojen Zakon o upotrebi srpskog jezika, najzanimljiviji član 5!

Autor Jelena Bojić Obradović

Član 5 Zakona o upotrebi srpskog jezika se tiče privrede, a firme koje koriste ćirilicu uživaće olakšice.

 Firme koje koriste ćirilicu plaćaće manji porez Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ukazom o proglašenju Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 15. septembra, ovaj pravni akt je usvojen. Prvobitno je Zakon donela Narodna skupština, a potvrdio predsednik Republike Srbije.

Zakonom se uređuje upotreba srpskog jezika u javnom životu, kao i mere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog kao matičnog pisma.

Možda će vas zanimati

Najzanimljiviji je član 5 Zakona, kojim se mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti, odluče da koriste ćiriličko pism. Ovo uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila. Pomenute olakšice se mogu se uvoditi isključivo poreskim zakonima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlada Srbije će osnovati Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja tog stanja. Nadzor nad sprovođenjem odredaba zakona vrši Ministarstvo kulture i informisanja. Za prekršaj su predviđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se po isteku šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

(MONDO/e-Kapija)

Pročitajte i ovo:

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Тиjана

@Elmin - научити je.

Elmin

A sta cemo mi koji ne znamo cirilicu.

ping pong

Sve je ovo bezvredno dok se ne uvede da svi mediji koji se mogu pratiti na celoj teritoriji Srbije moraju biti na cirlici. Isto da vazi i za firme koje svoje proizvode plasiraju i posluju na celoj teritoriji Srbije. Lokalni mediji mogu da biraju, kao i mediji nacionalnih manjina i raznih verskih zajednica naravno. Sve ostalo, cak i strane firme moraju na cirilicu, ispod mogu da stave svoj autentican naziv na latinici. Npr. Мекдоналдс,a ispod McDonald's. Kao sto je uradio Старбакс Starbucks.

special image