• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GARANTOVANA PENZIJA ĆE IZNOSITI 100 EVRA? Evo koji su uslovi - na spisku jedna grupa građana

Autor Tamara Jovanović

Garantovana penzija bi bila namenjena svima koji se nalaze u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a iz Ministarstva za brigu o selu otkrivaju koliko bi ona mogla da iznosi.

 Ko ima pravo na garantovanu penziju Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da je zadatak društva u celini da u narednom periodu svi stariji od 65 godina, među kojima je najviše žena i to žena sa sela, a koji nemaju penziju ni druga primanja, dobiju mogućnost da budu korisnici socijalne-garantovane penzije.

Ministar je na skupu u Novoj Crnji, organizovanom povodom Međunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra, rekao da je to nešto što Srbija mora da uvede, kao i da je to imperativ vremena u kome živimo i nešto što rade zemlje u okruženju.

Možda će vas zanimati

"Ženama na selu minimalan iznos od 100 evra koji predlažemo biće od koristi, ali će im pre svega, potvrditi neophodno lično dostojanstvo. Biće to potvrda da društvo vrednuje njihov rad i da se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale gajeći i vaspitavajući decu, radeći u domaćinstvu i brinući o svojim porodicama", naveo je Krkobabić.

SUDBINA SELA ZAVISI OD ŽENE

"Ako mlade žene i devojke reše da ostanu u selima, da tu zasnuju porodice, onda smo dobili bitku, onda će selo živeti. Ukoliko želimo da selo živi, treba da stvorimo ambijent da se mlade žene bave preduzetništvom, seoskim turizmom, da osnivaju zadruge, da imaju sopstvene izvore prihoda i budu u poziciji da planiraju, dogovaraju i odlučuju", istakao je Krkobabić.

Međunarodni dan žena sa sela, koji pada uoči Svetskog dana hrane, obeležava se od 2008. godine i odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Tog dana prepoznaje se važnost seoskih žena u unapređiivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

OSNOVNI USLOVI

Krkobabić je nedavno istakao da bi projekat obuhvatio isključivo one kojima je pomoć neophodna, što će se ustanoviti pošto budu izrađene socijalne karte koje će prikazati imovinu i status porodice u celini.

"Ovo nije penzija u klasičnom smislu reči, te je pomeramo iz tog korpusa. Definišemo je kao jedan specifičan sistem socijalne pomoći. Namenjena je muškarcima i ženama u Srbiji koji se nalaze u siromaštvu ili na rubu siromaštva. Za najveći broj ljudi to znači da nemaju penziju, niti neki vid drugih primanja, ali ni imovinu. Osnovni uslov je da su stariji od 65 godina", istakao je Krkobabić.

(MONDO/Beta)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Koliko ja znam i žene na selu, odnosno cele porodice, uz porez plaćaju i doprinose za zdravstveno osigurabje i penziono i već godinama primaju penziju poljoprivrednu. Zaposlenima su firme plaćale doprinose kao što su deo od zarade plaćali i oni i znade kud i zašta je taj novac išao. Što se tiče tih ,,socijalnih slučajeva,, oni za mene ne postoje. Kroz životni vek od 65 godina, svi su mogli imati radnog staža bar po 15 godina, ali nisu hteli da rade kao što ni danas neće a posla ima svugde. Od raznih firmi pa do poljoprivrede. Mnogo lakše je živeti na tudje račun, skitati, krasti, pijandurisati, drogirati se, ležati i sutra živeti na tudje račun. Znači, oni ispadoše pametniji nego mi budaletine što smo radili po 30-40 godina, pa sada njima penzija od 100 eura a nama 16-18.000 dinara. Svaka čast Krkobabić. Uz i o naših ovih 16.000 dinara te im daj i to. Mi nemoramo ni da živimo. Bitno je da su od naše grbače živeli mnogi a i ovi sad a mi i nemoramo.

ana

Apsolutno država treba i mora da uvede garantovana mesečna davanja (tzv. socijalne penzije) za sve starije od 65 godina koji nemaju penziju (o ovome ne treba da se polemiše, već da se sprovede).Svi ti građani su učestvovali u stvaranju i izgradnji ove države i plaćali i prevoz i porez i takse, nisu imali plaćen ni godišnji odmor, ni bolovanje, ni topli obrok, ni prevoz, prema tome o ovome ne treba da se polemiše i ovi građani apsolutno su zaslužili tu minimalnu mesečnu naknadu bez obzira da li imaju imovinu ili ne na svoje ime, oni su ovu naknadu itekako zaslužili, da li proveravaju socijalno stanje (imovinu), građanima što se penzionišu iz radnog odnosa?

Ivana

To je sasvim realno!Mnoge zene su kuci radile i bile domacice i nemaju nikakva primanja.Nije to neka cifra a njima ce znaciti.Ne mogu da verujem sta narod komentarise!Koliko pakosti i zlobe u nasem narodu.Ja sa 43 god imam radnog staza 20 god.i imacu ga jos ako Bog samo zdravlja da ali isto nemam nista protiv da neko dobije posle 65 god.penziju makar za lekove!Teska je starost i onima sto imaju a jos gora sto nemaju.Sramota da vas bude sa ovakvim komentarima!

special image