• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PRAVILA ZA PORODIČNU PENZIJU: Ovlašćenje imaju i supružnici koji nisu bili u braku, evo koji su uslovi

Autor Tamara Jovanović

Sklopljen brak više nije uslov za dobijanje porodične penzije, te tako pravo na nju od sada imaju i svi oni koji su živeli u vanbračnoj zajednici.

 ko ima pravo na porodičnu penziju Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Tako svi oni koji su živeli sa partnerom najmanje tri godine imaju pravo da naslede njegovu penziju. Isto važi i za one koji sa preminulim  imaju zajedničko dete.

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda ističe da to pravo udovica ipak može da ostvari samo ako je navršila 53 godine u trenutku smrti vanbračnog partnera.

"Ukoliko ona recimo nema navršenih 53 godine života, ali ima navršenih 45 godina života onda će pravo na porodičnu penziju steći kad bude navršila 53 godine života", objašnjava Stanković i dodaje da muškarci porodičnu penziju ne mogu da dobiju pre 58. godine.

Možda će vas zanimati

"Što se tiče udovca neophodno je da on ima navršenih 58 godina života u trenutku smrti vanbračnog partnera", navodi Stanković.

Dodaje da će penzioni ček stizati čak i na adresu razvedenog supružnika ukoliko je sudskom presudom utvrđeno da ima pravo na izdržavanje.

"U slučaju da je došlo do razvoda braka, ukoliko je presudom utvrđeno pravo na izdržavanje ili ukoliko je prestala vanbračna zajednica i utvrđeno takođe pravo na izdržavanje u tom slučaju, takođe po tom osnovu, može se ostvariti pravo na porodičnu penziju", objašnjava Stanković.

ZA VOJNA LICA DRUGA PRAVILA

Vanbračni partner profesionalnog vojnika koji je poginuo za vreme ratnih dejstava pravo na porodičnu penziju stiče bez obzira na navršene godine pod uslovom da nije ponovo sklopio brak.

Kada su u pitanju deca, ona stiču pravo na porodičnu penziju koja mu pripada do navršenih 15 godina života. Nakon toga dete ima pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja - najviše do 26 godina života, ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

Govoreći o iznosu porodične penzije kaže da to zavisi od toga koliko je preminuli imao staža i visine uplaćenih doprinosa.

"Pošto se porodične penzije praktično ostvaruju od penzije ili od onog staža koji je bio uplaćen za preminulog praktično porodična penzija zavisi od toga koliko je preminuli imao staža i visinu uplaćenih doprnosa. Pri tom naravno ukoliko je on ostvario pravo na porodičnu penziju onda se tu određuje porodična penzija. Ukoliko preminuli nije ostvario pravo na penziju onda se tu utvrđuje kao od lica koje je u osiguranju gde se uzima u obzir koliko je staža imao. Drugim rečima, najmanje je neophodno da ima pet godina staža osiguranja da bi se ostvarilo pravo na porodičnu penziju", objašnjava Stanković.

Možda će vas zanimati

 ZAJEDNIČKO DETE ILI TRI GODINE ŽIVOTA

Pre dve godine, uslovi za ostvarivanje prava na porodičnu penzije izjednačeni su za lica koja su bila u braku i lica koja su bila u vanbračnoj zajednici.

"Uslov je da je ta bračna zajednica odnosno vanbračna zajednica trajala najmanje tri godine ili da su imali zajedničko dete. Međutim, postojanje vanbračne zajednice ne utvrđuje PIO fond već se ta činjenica utvrđuje pred sudom u vanparničkom postupku.

"Sud na osnovu dokaza i izjava svedoka utvrđuje da je ta bračna zajednica trajala, a pravo se ostvaruje ako je ta zajenica trajala bar tri godine. Odluka suda se dostavlja PIO fondu uz zahtev za ostvarivanje prava na porodičnu penziju i u sklopu sa drugim dokazima praktično mi u PIO fondu odlučujemo o tome da li lice ima pravo na porodičnu penziju", objašnjava Stanković.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 ko ima pravo na porodičnu penziju