• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOZAČI, BOLJE POŽURITE! Vlasnike automobila u Beogradu čeka još jedan udar na džep, a cene SAMO SKAČU, moguća nestašica!

Autor Veljko Petranović

Gužvi u servisima još nema, a cene guma uglavnom su svuda jednake, dok cene usluge zamene često variraju u odnosu na deo grada u kome servisirate svog četvorotočkaša. Ono što najviše brine vulkanizere je stanje na tržištu guma.

 Cena stavljanja zimskih guma u Beogradu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Beograđani koji još uvek nisu zamenili letnje gume zimskim se savetuju da to urade što pre iz dva raloga - prvo, da bi izbegli gužvu kada oko 1. novembra svi pohrle kod vulkanizera, a drugi - da bi izbegli poskupljenje, koje se za sada zadržalo na 20 odsto u odnosu na prethodni period, kao i nestašicu guma.

Rok za zamenu guma je 1. novembar, ali su zbog lošeg vremena mnogi građani već stavili zimske. Cene zamene i samih guma varira od radnje do radnje, ali su u jednom svi saglasni - nestašica i poskupljenje guma su na horizontu.

Možda će vas zanimati

Kako za "Blic" kaže Nenad Tomić, vlasnik vulkanizerske radnje na Karaburmi, mušterije su uglavnom odgovorne, pa su već počele sa zamenom guma, ali nije gužva, te ima još slobodnih termina. Prema njegovom iskustvu, najpresudniji su vremenski uslovi, te je ovo zahlađenje mnoge motivisalo da gume zamene pre vremena.

Što se tiče cena, za zamenu su ostale iste i kreću se od 400 do 600 dinara za aluminijumske felne, po točku, a u zavisnosti od dimenzija, dok je za čelične felne cena od 500 do 900 dinara po točku.

"Cene guma su rasle već u dva navrata za po 150, 200 dinara, pa je sada najjeftinija 3.970. Međutim, poskupljenje se tek očekuje, a dobavljači napominju da ne garantuju isporuku u sezoni, jer se očekuje nestašica. Kako oni kažu, biće moguće naći samo premijum gume", rekao je Tomić.

Kako navodi, problem je sa transportom gume iz Kine, što utiče na globalno tržiste.

"Ne znam da li je mit ili istina, ali načuo sam i da je nestašica kaučuka jer su ga napali paraziti, pa je nestašica u celom svetu", dodao je Tomić.

Na Banjici je zamena pneumatika nešto skuplja. Cene se tamo kreću između 600 i 1.200 dinara, a za 50 dinara su više u odnosu na prošlu godinu. Što se samih guma tiče, za prosečan auto je potrebno izvaditi iz džepa oko 5.000 dinara po gumi, kaže vulkanizer Ljubodrag Jović.

U vulkanizerskoj radnji na Severnom bulevaru cene su ostale iste, kaže šef Marko. Prema njegovim rečima, trenutno nema gužve, jer se uvek čeka poslednji trenutak.

"Najviše idu šestnaestice, komplet menjanje i balansiranje košta 2.200 dinara. Što se tiče novih guma, jedna šesnaestica 205x55x16 je 5.400 dinara. Ni tu se nisu menjale cene", kaže Marko.

Možda će vas zanimati

U Jajincima je zamena guma poskupela za 100 dinara po točku, te se sada cene kreću od 400 (četrnaestica i petnestica) do 1.000 dinara, u zavisnosti od dimenzija. Kako kažu, cene guma se kreću od 3.000 do 38.000 dinara, u zavisnosti od dimenzija i proizvođača.

Kako objašnjava vlasnik vulkanizerske radnje kod Avale, već nekoliko puta su gume poskupele za po 200, 300 dinara, ali to i nije značajno. Međutim, dobavljači kažu da se poskupljenje i nestašica tek očekuju.

Sa ovim se slaže i njegov kolega sa Autokomande, gume su poskupele i imaju tendenciju dalje rasta, dok je cena zamene uglavnom ista.

"Cene guma poskupele su sigurno za 10 do 20 posto u prethodne dve godine, dok se cene zamene nisu preterano menjale, ali bi trebalo da bude poskupljenja od Nove godine", naveo je Milan Karadžić iz vulkanizerskog servisa kod Autokomande.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deksa

Kupis jos i cetri felne pa menjas kad hoces.

Nikola

@Deksa Gde da menjam druze na ulici sve i da imam alat i dizalicu, u krugu dvojke zivim, nema mesta igla da padne, i parking ne mogu da nadjem parkiram po ispod okolnih mostova, uzas... Da zivim u Surcinu ili Jakovu u kuci s dvoristem naravno da bih sam menjao...

Bojan

Majstori su mnogo bezobrazni i skupi; ljudi rade ceo dan za 1000 dinara, a oni za dobar dan toliko uzimaju. Danasnji majstor je ustvari menjač, ne ume da popravi; ume samo da zameni deo. Ja vozim Astru G 1.7 dti (isuzu), poslednji put bio kod majstora 2012, crevo turbine, a svaki, ali svaki dan vozim auto. Redovno radim servise, kocnice i taj potrosni materijal. Vodena pumpa mi je jos fabricka. 1.7 dti, 55kw, 75ks je motor koji ne trpi agresivnu voznju i kaznice vas po dzepu, zbog toga!

special image