• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO UŠTEDETI NA GORIVU? Korisni saveti za vozače, skok cene je NEMOGUĆE predvideti ali zato možete da uradite OVO

Autor Veljko Petranović

Cene goriva na domaćim pumpama rastu skoro na nedeljenom nivou, a fluktuacije na svetskom tržištu naftom je teško predvideti. Stoga, ušteda na gorivu je veoma važna za vozače.

 Kako uštedeti na gorivu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Liitar dizela na pumpama košta nešto više od 163 dinara, a benzina 162 dinara. Ovaj trošak moguće je smanjiti u velikoj meri, evo i nekoliko korisnih saveta kako da smanjite potrošnju.

Možda će vas zanimati

Da biste uštedeli na gorivu preporuka je da kada vozilo dostigne 2.000 obrtaja u minutu, promenite u višu brzinu. Bez obzira na to što vozači nemaju takvu naviku, već pri brzini od 50 km/h vozila mogu biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od vrste motora čak i u petoj, navodi Tuv Sud, nemačko - austrijska Asocijacija koja se bavi izučavanjem različite regulative na tržištu automobila.

Pored toga, ukoliko se vozilo nalazi u četvrtom stepenu prenosa, a ne u drugom pri pomenutoj brzini, potrošnja goriva pada za čak 50 odsto.

Među savetima se nalaze i neki koje većina vozača već praktikuje, a to je da kada ugledate crveno svetlo na semaforu, skinete nogu s gasa i lagano se približite semaforu, bez potrebe da do poslednjeg trenutka pritiskate gas pa posle naglo kočite.

Takođe, Tuv Sud navodi da na autoputu ne bi trebalo voziti brže od 130 km/h, dok savetuju i da se rešite svih bespotrebnih stvari u kolima koje povećavaju masu, samim time i potrošnju, prenosi portal Kamatica.

Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre, a isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto. Proverite specifikaciju vašeg vozila i pumpajte gume tačno do propisanog pritiska.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Ima li jos gde da je dizel skuplji od benzina,,,to je valjda pomoc poljoprivredi..

Eureka

Srbija jedina zemlja u kojoj je dizel skuplji od benzina, i dalje. Ako je gorivo skuplje zbog cena nafte na svetskom tržištu zašto je onda skuplji i plin koji dolazi sa istoka. Uštedeti se može samo ako se toči u Bosni kao što navodi dole čitalac ili ako se ne vozi, ali opet skuplje dažbine tehničkog, parkinga, ulja, delova i usluga majstora

Voždovac

Pre svega auto se koristi iskljucivo za posao i ako ga samo za to koristite nista se ne mora stedeti. Ko koristi auto za bilo sta osim posla njemu je i jedan dinar za gorivo previse!!

special image