• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamrzavanje plata i penzija i u 2010.

Ministarka finansija Srbije izjavila je da će i u narednoj godini plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije biti zamrznute.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da će i u narednoj godini plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije biti zamrznute.

U intervjuu za Večernje novosti, ona je rekla da je predviđeno i zamrzavanje plata zaposlenih u javnom sektoru koji u proseku iznose 25 odsto troškova zarada, kao i dela subvencija za pokrivanje zarada zaposlenih u pojedinim javnim i preduzećima koja još nisu privatizovana.

Na pitanje koliko to ušteda donosi, Dragutinovićeva je ocenila da je reč o uštedi od dva do dva i po odsto bruto društvenog proizvoda u periodu od dve godine.

Ministarka je navela da je to veliko smanjenje, ali je dodala da ono neće biti dovoljno da se smanji razlika između prihoda i rashoda u 2010. godini.

"Postoje različite strategije koje je Vlada mogla primeniti da bi ovaj raskorak smanjila: rast poreskih stopa ili smanjenje javne potrošnje. Opredelila se za ovo drugo. Takođe, u okviru izabrane strategije, postojale su dve opcije: odricanje od nečeg velikog ili uzimanje od svega pomalo, ili od svih pomalo. Vlada je izabrala strategiju jednake raspodele tereta prilagođavanja ili - od svih po malo", kazala je Dragutinovićeva.

Diana Dragutinović je navela da će se Vlada u 2010. "usredsrediti na javna preduzeća koja imaju najviše problema, a to su Železnica, (rudnik) Resavica i JAT".

"Ono što je neosporno jeste da tamo ima značajnog viška zaposlenih koji će deliti sudbinu viška zaposlenih u državi i lokalnoj samoupravi", rekla je ministarka.

Dragutinovićeva je kazala da će reforme početi od penzijskog sistema.

"Ukoliko u tome uspemo, a nadam se da hoćemo, ostale reforme biće lakše. Velika reforma u jednoj oblasti, a naročito najvažnijoj i najvećoj, deluje kao okidač za reforme i u ostalim velikim sistemima", rekla je ona.

Dragutinovićeva je navela da se planiraju i promene Zakona o porezu na imovinu i da je to zakon oko koga u Vladi postoji najveći stepen saglasnosti.

"Takođe, promene u ovoj oblasti, dakle kad je u pitanju imovina koja nije pokretna, najmanje su bolne, mnogo manje, na primer, od promena koje se tiču mobilnih ekonomskih aktera (preduzeća). Promene će stvoriti osnovu za povećanje prihoda lokalnih samouprava", kazala je Dragutinovićeva dodajući da zakon neće ostaviti prostora za "slobodne interpretacije".

Govoreći o kontroli trošenja državnih para, ona je rekla da postoji saglasnost da zakon o budžetskom sistemu preraste u zakon o budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti.

"Rok za njegovo usvajanje je april 2010. godine da bi se budžet za 2011. radio poštujući fiskalna pravila", rekla je Diana Dragutinović.

Na pitanje da li će neko snositi odgovornost ukoliko se pokaže da je loša procena da će biti veći prihodi države zbog privrednog rasta u narednoj godini, Dragutinović je odgovorila:

"Prognoze se retko kada ostvaruju. Ne samo ovde već nigde. I niko ozbiljan ne može da kaže tačno kolika će, na primer, biti inflacija, kurs dinara prema evru, ekonomski rast ili javni prihodi, ni dan ranije, a kamoli godinu dana unapred".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image