• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Niša avionom za Bolonju i Cirih (VIDEO)

Italijanska avio kompanija Vind džet kreće da leti za Bolonju 25. decembra, a Monterengro erlajnz za Cirih nedelju dana ranije. I Ponikve postaju civilni aerodrom.

Predstavnici niškog aerodroma "Konstantin Veliki" i grada Niša potpisali su u utorak ugovor sa italijanskom avio kompanijom "Vind džet" o otvaranju redovne linije Niš-Bolonja od 25. decembra ove godine.

"U toku zimskog režima letenja avioni će iz Niša za Bolonju leteti petkom, a u letnjem redu letenja avioni ove italijanske kompanije leteće petkom i ponedeljkom", rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović prilikom potpisivanja ugovora s komercijalnim direktorom "Vind džeta" Masimom Polimenijem.

Simonović je rekao da će cena karata u početku biti simbolična.

On je izjavio da je grad uložio ove godine u niški aerodrom oko milion evra, a novac koji bude i dalje ulagan u održavanje aerodorma biće usmeravan u otvaranje novih linija.

Gradonačelnik Niša je najavio da će razgovarati sa predstavnicima crnogorske kompanije "Montenegro erlajns" o mogućnostima otvaranja novih linija prema destinacijama u Francuskoj i Nemačkoj.

Ta crnogorska kompanije leteće iz Niša za Cirih od 18. decembra.

Kompanija "Vind džet", kako je rečeno, osnovana je 2003. godine u Katanji, na Siciliji i po broju putnika zauzima četvrto mesto među avio kompanijama u Italiji.



Ponikve postaje civilni aerodrom



Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i gradonačelnik Užica Jovan Marković potpisali su u utorak protokol o konverziji vojnog aerodroma Ponikve u civilne svrhe.

Posle ogromnih razaranja i oštećenja u NATO bombardovanju, Ponikve se koriste u poslednjih 10 godina kao vojna baza za vojni transport i helikopterske jedinice.

Njegovim stavljanjem u funkciju civilnog avio saobraćaja doprineće se razvoju ovog dela Zapadne Srbije, s obzirom na njegove turističke i privredne potencijale, naglasio je Šutanovac.

Do sada je rekonstruisano 2300 od 3100 metara piste, a za njen kompletan završetak potrebno je još 50 miliona dinara.

Ipak, po rečima ministra odbrane, najveći problem biće izvlačenje i uništavanje osam naoružanih aviona, koji su zatrpani u kaponirima aerodroma, za šta je potrebno oko pet miliona evra.

Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović najavio je da već postoje preliminarna obećanja da će se za rekonstrukciju Ponikava moći da koriste sredstva iz međunarodnih donacija.

Ukupna vrednost cele investicije stavljanja aerodroma Ponikve u funkciju civilnog avio saobraćaja je, po rečima gradonačelnika Užica Jovana Markovića, oko 25 miliona evra, a ukoliko se obezbede strateški partneri aerodrom bi mogao da počne sa radom za četiri godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image