• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak suđenja Šešelju 12. januara 2010.

Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom biće nastavljeno 12. januara 2010, saopštio je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti u utorak.

Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom biće nastavljeno 12. januara 2010, saopštio je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti u utorak.

Sudija Antoneti rekao je, tokom rasprave o stanju u postupku, da je pretresno veće usvojilo Šeseljev zahtev za nastavak suđenja, koji je usmeno podneo sredinom avgusta.

Pretresno veće, istovremeno je odbilo zahtev tužilaštva za dodatno vreme za izvođenje dokaza protiv Šešelja. Po rečima sudije Antonetija, tužiocima je za okončanje dokaznog postupka ostalo oko pet sati, a "možda i manje".

Proces Šešelju, koji je počeo u novembru 2007, bio je prekinut u februaru ove godine, na zahtev optužbe, posle tvrdnje jednog od svedoka da mu je prećeno.

Tribunal je o tim tvrdnjama sproveo poverljivu istragu, čiji detalji nisu bili dostupni javnosti. Sudija Antoneti danas nije pomenuo ishod te istrage, osim što je naznačio da su neki delovi odluke i dalje poverljivi i da neće biti dostupni čak ni optuženom Šešelju.

Sudija Antoneti je precizirao da će proces 12. januara biti nastavljen saslušavanjem svedoka pod pseudnimom VS-037 koga je nazvao "jedinim preostalim svedokom optužbe".

Pretresno veće pozvalo je tužioce da odustanu od iskaza još tri zaštićena svedoka - VS-050, VS-1033 i VS-1058 - zato što je ocenilo da njihovo svedočenje nije neophodno. Tužilaštvo na taj apel mora da odgovori u roku od osam dana.

Sudije će, zatim, saslusati još šest osoba koje će biti svedoci pretresnog veća, kazao je predsedavajući Antoneti. On je napomenuo da su to svedoci pod pseudonimima VS-017, VS-026, VS-029, VS-032, VS-067 i VS-1067.

Uz komentar da je pretresno veće "zapravo preuzelo svedoke optužbe", Šešelj je tvrdio da je "većina" tih svedoka "izrazila želju da budu svedoci odbrane".

Prema tvrdnji Šešelja, "mnogi" od tih svedoka su "javno govorili" da ih je tužilaštvo zastrašivalo, ucenjivalo, potkupljivalo i izlagalo drugim pritiscima.

"Ovog svedoka VS-026 su čak sa ženom prebacili u jednu nordijsku zemlju i držali ga tamo godinu dana, pa je on sam tražio da se vrati, kad nisu ispunili ono što su mu obećali...On je onda sve to ispričao mojim saradnicima", rekao je Šešelj.

Prema danas objavljenoj odluci, Šešelj će ubuduće morati da pretersnom veću dostavlja kopije knjiga koje objavljuje, kako bi se sprečilo objavljivanje poverljivih podataka.

Šešelj je, uz protest, odgovorio da će to činiti i veću uskoro dostaviti prve tri knjige u kojima će objaviti dokumente sa suđenja koji su već dostupni javnosti. U naslovima tih knjiga, Šešelj se, kako je rekao, "veoma podrugljivo i uvredljivo izjašnjava" o sudijama Ijanu Bonomiju, Kevinu Parkeru i O Gon Kvonu.

Optuženi je protestovao i zbog toga što su mu ostali nedostupni delovi današnjih odluka pretresnog veća, ponavljajući da je to "čist kafkijanski proces".

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Šešelj je u pritvoru Haškog tribunaal od kraja februara 2003, kada se dobrovoljno predao.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image