• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO RASKINUTI UGOVOR BEZ POSLEDICA: U dva slučaja imate pravo da ga otkažete bez naknade štete

Autor Tamara Jovanović

Večita dilema mnogih potrošača je na koji način da raskinu ugovor, a da ne trpe posledice.

 Kako raskinuti ugovor bez naknade štete Izvor: YouTube/Cummins Allison

Mnogi se u poslednje vreme javljaju udruženjima za zaštitu potrošača kako bi se raspitali kako pravilno treba raskinuti potrošački ugovor, jer im se dešava da im kompanije šalju račune čak i ako su ih obavestili da više ne žele njihove usluge.

Jedanu takvu neprijatnost imala je Jovana Đ. koja je ispričala šta joj se dogodilo.

"Nakon što sam telefonom pozvala telekomunikacionu kompaniju i rekla im da raskidam ugovor s njima, rečeno mi je da će me pozvati da vratim ruter. Nikad me više nisu pozvali a ja sam uzela novog provajdera. To se sve desilo 2019. godine. Međutim, nedavno mi je izvršitelj skinuo 15.000 dinara od plate zbog nekog računa iz 2020. iako sam ugovor s tom kompanijom raskinula još 2019. godine", rekla je ona za "Kurir".

Možda će vas zanimati

OTKAZ UGOVORA SAMO U PISANOJ FORMI

Zaštitnici potrošača upozoravaju da raskid ili otkaz ugovora mora biti isključivo u pisanoj formi sa svojeručnim potpisom. Nikad se ne radi mejlom, osim ako se ne radi o potpisanom dokumentu koji je skeniran, i nikada se ne radi usmeno.

Naime, Jovan Ristić, pravnik iz organizacije potrošača "Efektiva", navodi da potrošači imaju pravo da raskinu, odnosno otkažu ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa (telekomunikacione usluge, komunalije, struja, prevoz, poštanske usluge...), i to u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača (za raskid) i Zakona o obligacionim odnosima (otkaz).

"Kod raskida ugovora je važno da se zna da je to način da potrošač prevremeno prekine ugovorni odnos koji je zaključen na određeno vreme, što je tipična situacija za telekomunikacione usluge. Kad potrošač zaključi ovakav ugovor, on kroz njega dobije određene povlastice ili popuste, a druga strana osnovano i očekuje da će potrošač s njom ostati u ugovornom odnosu do njegovog isteka. Kad potrošač jednostrano poželi da izađe iz takvog ugovornog odnosa zato što mu usluga ne odgovara, u tom slučaju druga strana (trgovac) ima prava da od njega potražuje naknadu štete te zato potrošači moraju da budu veoma oprezni kad se odlučuju na ovaj korak", navodi Ristić.

RASKID UGOVORA BEZ POSLEDICA

Kako navodi Ristić, postoje zakonom predviđene situacije kad se ugovor može raskinuti bez naknade štete.

"To je kad trgovac jednostrano promeni sadržinu paketa, kad promeni cenu, tarifu ili opšte uslove ugovora. Tada se potrošaču promene moraju saopštiti 30 dana unapred kako bi on mogao da se izjasni i eventualno odluči da raskine ugovor. Takođe, ugovor se može raskinuti bez naknade štete i kad je potrošač bar dva puta reklamirao uslugu, a da kvalitet usluge nije popravljen", ističe Ristić.

Dodaje da je otkaz ugovora jednostrana izjava volje potrošača kojom se prekida ugovor na neodređeno vreme. Kod njega ne postoji nikakva naknada štete, ali se drugoj strani mora ostaviti otkazni rok, obično 30 dana, kako bi se ona pripremila za posledice otkaza.

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dubravka

Raskinula sam ugovor sa Sbb om pre isteka dvogodisnje ugovorene obaveze. Poslali su mi obavestenje da treba da im isplatim 60h ne secam se tacno zasta ali mislim da su sabirali mesece do kraja. Nasla sam na googlu da je donet zakon 2017 da to ne mogu da urade odnosno u obavezi ste da platite samo promo period ukoliko ste imali znaci ako ste imali 3 meseca po 1 din ta 3 meseca isplatite po ceni paketa i mozete raskinuti ugovor kada zelite.

sasa

to je zato sto zakon o izvrsenju nije uskladjen sa zakonom o obligacionim odnosima jer je uspostavljanje i raskidanje ugovora moguce i usmeno po ZOO ali to zakon o izvrsenju ne prepoznaje. To je skolski primer "pravne nesigurnosti" gradjana

Lawyer

@sasa Ako je ugovor sacinjen u pismenoj formi i raskid ili otkaz ugovora mora pratiti formu. Zakon o izvrsenju i obezbedjenju se ne bavi tematikom raskida ugovora.

special image