• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA MNOGO ULAGANJA, A ZARADA JE DOBRA: Novakovićima posao cveta, imaju 20.000 sadnica i bez problema prodaju sve 

Autor Tamara Jovanović

Za hrizanteme mnogi kažu da su kraljice jeseni, jer ove cvetnice raznih boja jedine cvetaju kada sve druge biljke završavaju svoju vegetacionu sezonu.

 1636017829_hrizantema-jasna-toppress.jpg Izvor: Rina

I upravo zbog prelepih boja i mnoštva cvetova, loptaste biljke raznih veličina u jesenjim mesecima ukrašavaju dvorišta u Srbiji i šire. Kraljice jeseni lako se razmnožavaju i upravo zbog toga sve je više proizvođača u okolini Topole koji je gaje a među njima i porodica Novaković iz Gornje Trnave koja za jednu vegetacionu sezonu proizvede oko 20.000 biljaka.

"Cvećarstvom se bavimo 16 godina, a 12 godina radimo hrizantemu, imamo skoro sve boje i po nedeljama ih plasiramo. Rasad nabavljamo neožiljen i odmah ga stavljamo na stalno mesto gde pušta žilu. Za mesec dana se ožili, nakon toga sledi sadnja u saksije pa pinciranje i rezanje. Najteži deo je iznošenje u njivu, stavlja se pod sisteme za navodnjavanje i bez vode ne opstaje. Na ovoj parceli koja je oko 60 ari ima oko 20.000 hrizantema većih ili manjih. Ne traži velika ulaganja ali je najvažnije da ima dosta vode i prehrana. U drugoj polovini juna se presadi u njivu i već početkom avgusta počinje prodaja“, kaže Jasna Novaković iz Gornje Trnave.

Možda će vas zanimati

Cena hrizantema se godinama ne menja i za veliku biljku treba izdvojiti 200 dinara. Pored dvorišta i balkona ovo jesenje cveće se dosta kupuje i za groblja a sagovornica ističe da se kupuje i za poslovnice po Beogradu.

"Cena je od 80 do 200 dinara, zavisno od veličine. Smatram da je 200 dinara za ovako veliku biljku malo, ali šta je tu je, cena se ne menja godinama. Dosta je na tržištu proizvođača koji proizvode hrizantemu od svojih biljaka i oni se nađu sa cenom od 100 dinara dok nas ozbiljne proizvođače ugrožavaju jer imamo veliku količinu koju radimo profesionalno. Mi imamo tržište i godinama bez problema prodajemo skoro celokupnu proizvodnju, ljudi masovno kupuju za Miholjske i Mitrovske zadušnice, za važne događaje, veselja, dvorišta, parkove, balkone. Od Mladenovca, Beograda pa do Bele Crkve i Kovina mi prodajemo, plasiramo i za cvećare i poslovnice po Beogradu pa čak deo našeg cveća stiže i u Vladu Srbije i Beli Dvor u ovom periodu uglavnom viola-dan i noć i deo hrizantema", kaže ova cvećarka.

Vredan rad tokom cele godine osigurava kvalitet a vrhunske biljke bez problema pronađu tržište i zadovolje kriterijume kupaca. Ipak, cvećarstvo je biznis koji traži i mnogo ljubavi da bi se stiglo do zarade.

(MONDO/Rina)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image