• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOŠA VEST ZA VOZAČE: Bez jednog proizvoda "dizelaši" ne mogu da rade, a Evropi preti VELIKA NESTAŠICA

Autor Tamara Jovanović

Jedna grupa vozača mogla bi da se nađe u ozbiljnom problemu.

 Nestašica adblue proizvoda  za vozila na dizel Izvor: Printscreen/RTS

Vozači novih vozila na dizel gorivo mogu da se nađu u veoma lošoj situaciji, jer preti nestašica potrebnog dodatka "AdBlue".

Radi se o tečnosti koja smanuje nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima, a bez ovog dodatka mnoga putnička, ali i teretna vozila ne mogu da se voze. Poslednjih 20 godina, s razvojem motornih vozila, zahtevi za smanjenjem emisije izduvnih gasova bivali su sve veći, te su proizvođači različitim tehnologijama pokušali da ispune pomenute zahteve.

Možda će vas zanimati

Jedna od visokopročićšenih tečnosti je upravo "AdBlue", a koristi se kod dizel motora sa Euro 4 i novijim standardom u procesu eliminacije štetnih izduvnih gasova. Međutim, sada preti njegova nestašica.

Nemački "BASF" već je smanjio proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBlue-a, a isto su najavili nemački "SKW" i mnogi drugi proizvođači. 

Cena gasa je toliko visoka da se proizvodnja AdBlue-a ne isplati, a cena mu takođe vrtoglavo raste. procena je da će ga uz sadašnje zalihe biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju. Kupovaće se skuplje, ali za sada se čini da neće biti nestašica, pišu mediji.

Nemački autoprevoznici već su alarmirani zbog pretećeg nedostatka "AdBlue". Taj dodatak je, kako ističu iz udruženja prevoznika, potreban za 90 odsto teretnjaka.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada Legenda

Ma kakav aditiv,mi Srbi očas posla isključivo tamo neke senzore,uradimo neki bajpas,kompjutersku modifikaciju i samo šibaj!Šta će nama AdBlue....smešno!

Eeee

Lov u mutno

ZeKa

Ma da. Kao da se Adblue trosi ne znam ni ja koliko. Moze da mu skoci cena, ali nestasice... Deset posto svega je izazvano pandemijom, sve ostalo je tako vestacki da to samo slepac ne vidi.

special image